Vil registrere henlagte sexsaker

Barneombud Reidar Hjermann vi at henlagte saker vedrørende mistanke om overgrep mot barn skal med i en politiattest. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pBarneombudet vil at menn og kvinner som har vært mistenkt for seksuelle overgrep mot barn skal få dette nedfelt i en politiattest.</p

Oslo (NTB): – Det er ekstremt vanskelig å bevise seksuelle overgrep mot barn. Det er en lang vei å gå for å få en fellende dom. Derfor mener jeg at departementet må vurdere om også henlagte saker med overgrep mot barn skal stå oppført i en attest, sier barneombud Reidar Hjermann til VG.

Til neste år kommer et lovforslag hvor det foreslås å utvide politiattesten fra å gjelde bare seksuelle overgrep, til å inneholde ran, vold, drap og narkotikakriminalitet. Barneombudet vil også at siktelser og tiltaler skal tas med.

– Vi må ta sjansen på at noen uskyldige ikke får jobbe med barn. Ikke alt fanges opp av jussen, sier Hjermann.

Hjermanns utspill vekker kraftige reaksjoner i Advokatforeningen.

– Det er totalt uhørt. Her vil uskyldige bli rammet. Når en sak er henlagt er personen uskyldig etter loven, sier leder i rettssikkerhetsutvalget Arild Humlen i Advokatforeningen.

Han får støtte av nestleder i justiskomiteen på Stortinget, Jan Arild Ellingsen (Frp).

– Er man ikke dømt så skal man ikke straffes. Dette kan påvirke en uskyldig person resten av livet, sier Ellingsen. (©NTB)