Støre: – Konflikten må over i politiske spor

Ifølge Jonas Gahr Støre står NATO-landene samlet i kravet om en tilbaketrekning fra Georgia. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pAlle kanaler for problemløsning langs politiske spor må tas i bruk for å få Russland til å trekke ut sine styrker av Georgia, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre.</p

NATOs utenriksministre slo på sitt krisemøte i Brussel tirsdag fast at Russland har begått folkerettsbrudd i Georgia.

Ifølge Støre står NATO-landene samlet i kravet om en tilbaketrekning fra Georgia. Det er «urovekkende» og «uakseptabelt» at denne tilbaketrekningen ikke har startet fire dager etter at fredsavtalen ble undertegnet, slår Støre fast overfor NTB.

Tydelige

I uttalelsen fra de 26 NATO-ministrene heter det at forholdet til Russland ikke kan fortsette som om ingenting har skjedd.

– Her gir et samlet NATO gir uttrykk for et klart syn på behovet for russisk tilbaketrekning. Fra norsk side har vi lagt vekt på at vi må være tydelige i det budskapet. Russland har inngått en avtale for tilbaketrekning. Vi må få dette over i politiske spor. Man må komme inn med humanitær hjelp, og Sikkerhetsrådet i FN må få behandlet saken, sier Støre.

Han sier NATO-landene er samstemte i kritikken av Russland, men vedgår at det har vært «ulike innfallsvinkler» til hvilke reaksjoner man bør komme med.

– Dette er helt naturlig i lys av den nyere historie enkelte av de nye NATO-landene har vært gjennom. Men vi har en sterk tradisjon i NATO om å komme fram til konsensusløsninger. Denne gangen tok det bare tre timer, sier Støre.

På prøve

Han understreker at man fra norsk side har vært opptatt av å opprettholde de «ulike kanalene som er opparbeidet i det nye Europa for problemløsning langs politiske spor». I forkant av møtet antydet blant andre den britiske utenriksministeren David Miliband at krigføringen i Georgia burde få følger for NATO-Russland-rådet.

– Rådet er en kanal der vi både kan ta opp spørsmål vi er enige om, og større uenigheter. NATO-landene sier at vi fortsatt står ved disse kanalene, men at de blir satt på prøve i lys av de maktmidlene Russland nå har benyttet i et europeisk naboland, sier Støre. (©NTB)