Veien til Stortinget er åpen for Støre

Kjønnskvotering står likevel ikke i Jonas Gahr Støres vei for å havne på en sikker plass på nominasjonslista til Oslo Ap. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pDet er ingen formelle hindringer for å nominere Jonas Gahr Støre (Ap) til en sikker plass på stortingslisten til Oslo Arbeiderparti.</p

Arbeiderpartiet mener at de nå har ryddet opp etter de siste dagers forvirring rundt spørsmålet om rigide regler for kjønnsbalanse på nominasjonslistene kan hindre Aps populære utenriksminister Jonas Gahr Støre i å komme på Stortinget.

Mandag kom partiets sentralstyre med et forslag til en veileder for fylkespartiene der det presiseres at det er to måter å nominere kandidater til stortingsvalget på:

Den ene måten er at det nomineres kvinner og menn på annenhver plass på listen. Dette er en løsning som mange oppfatter som svært rigid og lite praktisk. Den andre løsningen som sentralstyret nå taler varmest for, er en mer fleksibel variant hvor de to første kandidatene på listen er kvotert inn som mann og kvinne. Deretter er det rom for fleksibilitet når det gjelder i hvilken rekkefølge menn og kvinner står oppført, men listen må ha like mange kvinner som menn blant kandidatene.

Enkel sak

Mange har utpekt Jonas Gahr Støre til å bli leder i Ap etter Jens Stoltenberg, ja kanskje også en gang Aps statsministerkandidat. Skal Støre nå dit, trenger han erfaring fra Stortinget. Partisekretær Martin Kolberg vil ikke høre snakk om at sentralstyret har gått gjennom regelverket på grunn av den konkrete saken i Oslo Ap hvor det har vært diskusjoner rundt hvorvidt Støre kan sikres en plass på Stortinget:

– Vi kommer med denne veiledningen fordi fylkespartiene har bedt sentralstyret om å klargjøre dette, sier partisekretær Martin Kolberg til NTB.

Statsminister og partileder Jens Stoltenberg ser ikke på spørsmålet som komplisert:

– Sentralsyret brukte bare 15-20 minutter på å avgjøre denne saken. Fleksibilitet har vært og skal fremdeles være viktig i disse nominasjonsprosessene, sier Stoltenberg som mandag og tirsdag har samlet partiets sentralstyre på Sørmarka i Ski for å diskutere den politiske situasjonen, opplegget for valgkampen og stortingsnominasjonene.

Rettferdig

Lederen av Aps kvinnenettverk, barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt, er også godt fornøyd med den fleksible måten regelverket for kjønnsbalanse på nominasjonslistene tolkes på:

– Systemet skal oppfattes som rettferdig av alle, og det mener jeg at det gjør nå, sier hun.

Jonas Gahr Støre selv, som tok imot sin tyske kollega, Frank-Walter Steinmeier i Oslo mandag ettermiddag, hadde følgende kommentar til sentralstyrets drøftinger på Sørmarka:

– Her snakker vi verdensproblemer, dette andre får vi ta på et annet tidspunkt, var hans korte svar.

I september skal Aps landsstyre si sitt om sentralstyrets presisering av regelverket for kjønnsbalanse på nominasjonslistene. (©NTB)