Kronprinsen ville ikke snakke om hasj

Kronprinsen ville ikke snakke om hasj da han besøkte filmfestivalen i Haugesund. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pKronprins Haakon så hasjfilmen «Den siste revejakta» da han besøkte Den norske filmfestivalen i Haugesund mandag. Men han ville ikke si hva han mente i diskusjonen om hasj burde bli lovlig.</p

– Det har jeg bestemt meg for å ikke ha noen synspunkter på. Neste, svarte kronprinsen avvæpnende da han møtte et samlet filmpressekorps under besøket.

Kronprinsen er Filmfestivalens høye beskytter og har også tidligere besøkt Haugesund og hilst på filmbransjen. Under visitten mandag kastet han ikke bort tiden i det strålende været, men rakk å se tre norske filmer – dokumentaren «99 % ærlig» og spillefilmene «Den siste revejakta» og «De gales hus».

– Livsmestring

– Alle filmene handler på sin måte om livsmestring, i tre veldig forskjellige innpakninger, sa den solbrune, og tydelig fornøyde kronprinsen.

Jeg tror det kan være nyttig for mange å få et inntrykk av dette og se nyansene i miljøet, i stedet for å ha et ensidig bilde av det. Han var imponert over kvaliteten på norsk film, og at hele ni norske filmer skal presenteres på årets festival. Han framhevet dokumentaren «99 % ærlig», som handler om en rapgruppe med minoritetsungdom.

– Jeg tror det kan være nyttig for mange å få et inntrykk av dette og se nyansene i miljøet, i stedet for å ha et ensidig bilde av det, sa kronprins Haakon.

Sterkt

Eva Isaksens film «De gales hus» hadde festpremiere i anledning kronprinsens besøk i Haugesund. De fleste store navnene fra filmens stjernespekkede rolleliste var også til stede da filmen ble vist.

– Det var en sterk opplevelse å se denne filmen, sa kronprins Haakon om historien som skildrer livet til en ung kvinne på et psykiatrisk sykehus.

Kronprinsen klaget over at han kom seg for sjelden på kino og at det ble mye titting på DVD. Likevel er han åpenbart godt orientert om de norske filmene på markedet, og ser en tendens mot bedre og mer stabil kvalitet.

– Nå er det blitt slik at vi går og ser norsk film fordi vi regner med at den er bra, selv uten å ha hørt om den på forhånd. Det er veldig fint, sa han.

Så ingenting

Deler av handlingen i «Den siste revejakta» foregår i Slottsparken, hvor hippiene holdt til på 1970-tallet. Med utsikt fra slottsbalkongen til tross, kronprins Haakon kunne ikke erindre å ha sett noe uvanlig.

– Jeg hørte snakk om det, tror jeg, men jeg var vel litt ung, svarte kronprinsen. (©NTB)