– Georgiske handlinger vil bli straffet

Medvedev fløy mandag til byen Vladikavkaz nær grensa til Sør-Ossetia for å dele ut medaljer til russiske soldater som deltok i kampene mot georgiske styrker. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pGeorgiske handlinger i Sør-Ossetia må straffes, ifølge Russlands president Dmitrij Medvedev.</p

Medvedev fløy mandag inn til den russisk byen Vladikavkaz nær grensa til Sør-Ossetia for å dele ut medaljer til russiske soldater som deltok i kampene mot georgiske styrker.

– Det georgiske myndigheter gjorde, overgår menneskelig fatteevne. Deres handlinger kan ikke forsvares og kan ikke lenger forbli ustraffet, sa Medvedev til hundrevis av soldater som hadde møtt opp på torget i byen.

Besøket var presidentens første til konfliktområdet etter at krigen brøt ut mellom 7. og 8. august.

– Russland er stolt av hver og en av dere. Takk for deres mot, for at dere har beskyttet sivile og for at dere har stått i veien for dem som har tatt livet av folk i Sør-Ossetia. (©NTB)

MER OM SAKEN:

* 7. august gikk georgiske styrker til angrep på utbryterregionen Sør-Ossetias hovedstad Tskhinvali for å ta kontroll over det russiskvennlige området militært.

* Dagen etter sendte Russland styrker til Sør-Ossetia for å svare på angrepet og beskytte russiske statsborgere der.

* Russerne tvang georgierne til retrett, og 10. august trakk Georgia seg ut av Tskhinvali og ba om våpenhvile.

* En formell fredsplan ble signert av Georgias president Mikhail Saakasjvili 15. august og Russlands president Dmitrij Medvedev dagen etter.

* Medvedev lovet EUs formannskap at den russiske tilbaketrekkingen skulle begynne mandag, men det er fortsatt høyst uklart om den har startet.

* NATO skal diskutere konflikten mellom Russland og Georgia på sitt ekstraordinære utenriksministermøte tirsdag. (©NTB)