Norsk OL-bronse i sprangridning

Tony Andre Hansen på hesten Camiro avgjorde for det norske laget. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pNorge tok sensasjonelt OL-bronse i sprangridning for lag. </p

Dette er første gang Norge har stilt lag i OL i denne disiplinen siden 1936. Det var siste rytter, Tony André Hansen med hesten Camiro som avgjorde. Han red feilfritt, men måtte tåle ett ekstrapoeng.

Ikke bare ble Norge tredje best i lagkonkurransen, Tony André Hansen er best av alle foran den individuelle finalen torsdag. Han er den eneste som ennå ikke har hatt et riv etter tre omganger.

Hansen har tre feilpoeng, men alle er kommet på tid.

Norge lå på en oppsiktsvekkende delt 6.-plass etter de innledende omgangene på ridebanen i Hongkong. I finalen la de norske bak seg sprangrytternasjoner som Sveits, Tyskland, Nederland og Storbritannia, og ikke minst Sverige som har langt rikere tradisjoner i sporten.

Stein Endresen innledet på Le Beau og rev tre ganger på den vanskelige banen. Det ga 12 feilpoeng.

Morten Djupvik fulgte på Casino, og ett riv ga bare fire feil. Deretter kom Geir Gulliksen, som på Cattani hadde ett riv og ett tidsfeil. Med fem feil var Norge i medaljekampen for fullt, særlig ettersom dårligste resultat kan strykes.

Dersom Tony André Hansen gjorde en god runde, vill Endresens feilpoeng forsvinne, og igjen innfridde Hansen. På Camiro tok han seg over alle hindrene, og ett feilpoeng for overskredet makstid gjorde ikke stort.

Norge endte på 27 feil totalt, sju bak Canada og USA som måtte ut i omhopping om gullet. Men tre foran Sveits. Da siste sveitser Steve Guerdat pådro seg fem feil var bronsen klar. Dermed endte sveitserne tre poeng bak Norge. (©NTB)


Les mer om Sommer-OL på Startsiden.