– Russland har utplassert raketter i Sør-Ossetia

Russland skal ha utplassert kortdistanseraketter i Sør-Ossetia. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

<pRussland har utplassert kortdistanseraketter i Sør-Ossetia, hevder amerikansk etterretning.</p

New York (NTB): Utskytningsrampene for SS-21 raketter ble kjørt inn i utbryterrepublikken fredag, skriver The New York Times.

Avisa viser til amerikanske tjenestemenn med tilgang til etterretningsrapporter fra området og skriver at utskytningsrampene er plassert nord for Sør-Ossetias hovedstad Tskhinvali.

De russiske kortdistanserakettene vil i så fall ha store deler av Georgia, inkludert hovedstaden Tbilisi, innen rekkevidde.

Tilbaketrekning

Russlands president Dmitrij Medvedev har lovet å starte tilbaketrekningen fra Georgia i løpet av dagen, men vil ikke forlate Sør-Ossetia der kravet om løsrivelse fra Georgia nå er sterkere enn noensinne.

Ifølge Russland ble om lag 1.600 mennesker drept da georgiske styrker rykket inn i Tskhinvali for å skremme innbyggerne fra å kreve løsrivelse.

Georgia anklager på sin side russiske styrker for å ha jevnet georgiske landsbyer med jorden, da de kom Sør-Ossetia til unnsetning og jaget de georgiske styrkene ut av området.

På flukt

Nærmere 160.000 mennesker er drevet på flukt som følge av krigen. 98.600 av disse er fordrevet i Georgia, 30.000 i Sør-Ossetia og 30.000 har flyktet til Russland, opplyste FNs høykommissær for flyktninger søndag.

På grunn av veisperringer og en ødelagt jernbanebru er det store problemer med å få inn hjelp til om lag 15.000 flyktninger vest i Georgia.

Abkhasia

I den andre utbryterrepublikken, Abkhasia, hevder Georgia at separatister har tatt kontroll over 13 landsbyer. Disse ligger i en buffersone som ble opprettet mellom Abkhasia og Georgia etter krigen i 1994.

Den abkhasiske presidenten Sergej Bagapsj sier at abkhasiske styrker gikk inn i området for å drive ut georgiske styrker som har angrepet abkhasiske politifolk og sikkerhetsstyrker.

Bagapsj erkjenner at operasjonen er et brudd på våpenhvileavtalen fra 1994, men han hevder våpenhvilen først ble brutt av Georgia. (©NTB)