Full maskinist stanset lasteskip

Skipet Ability ved kai i Södertälje. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pEt norsk lasteskip kastet nødanker utenfor Södertälje i Sverige lørdag ettermiddag. Årsaken var at maskinisten, med 1,6 i promille.</p

Stockholm (NTB-TT): Mannen er nå anholdt av svensk politi og siktet for sjøfartssabotasje.

Klokka var 16 på ettermiddagen da motorene plutselig stanset på det 90 meter lange og 14 meter brede skipet Ability, som er hjemmehørende i Bergen.

– Mannskapet måtte kaste anker umiddelbart. Det gjør man når alt slutter å fungere, sier John Brehamar hos den svenske Kustbevakningen.

Episoden inntraff nær Brandalsund, like sør for Södertälje. Fartøyet ble umulig å manøvrere i den smale og sterkt trafikkerte skipsleden.

– I en skipsled med andre fartøy i nærheten kunne dette ha forårsaket ulykker. Vi ser svært alvorlig på dette, sier stasjonssjef Kent Olsson ved politiet i Södertälje.

Den 51 år gamle maskinisten som trolig forårsaket bråstoppen, hadde en promille på 1,6 da han ble pågrepet av politiet. Han er nå siktet for sabotasje til sjøs og det som i svensk lovgiving omtales som «grovt sjöfylleri».

En ny maskinist er fløyet inn til skipet, slik at det kan fortsette. Skipet var lastet med konteinere og lå søndag til havn i Södertälje. Resten av mannskapet ble søndag avhørt av politiet. (©NTB)