OL-mester dopingtatt

Gullmedaljevinner i Athen-OL, Fani Halkia, er sendt hjem fra Beijing etter å ha testet positivt for doping. (Arkivfoto: Scanpix) Les mer Lukk

<pFani Halkia, den greske OL-mesteren på 400 meter hekk, ble sendt hjem noen timer før hun skulle i aksjon i Fugleredet søndag. Hun er dopingtatt.</p

Det ble funnet spor av steroider i prøven hun avga 10. august under OL-oppkjøringsleiren i Japan. Den internasjonale olympiske komité (IOK) bekreftet søndag at lekene har fått sin fjerde dopingsak.

B-prøven er ennå ikke analysert, men Halkia får ikke løpe i OL.

Fra den greske OL-ledelsen i Beijing ble det søndag morgen sagt at hun allerede er satt på flyet. Hun hevder at hun ikke bevisst har dopet seg.

– Jeg er i sjokk og kan ikke tro det. Det første som falt meg inn var å gi fra meg alle kosttilskuddene og vitaminene jeg har brukt slik at de kan testes, sa Halkia til greske journalister før hun ble sendt hjem.

Halkia ble tatt for å ha brukt methyltrienon. Det er det samme stoffet som mange andre utøvere fra Hellas er tatt for de siste ukene.

– Jeg er alltid veldig nøye med hva jeg spiser og drikker, så jeg forstår ikke hvordan jeg kan ha testet positivt, sa Halkia.

Ny skandale

Uansett er OL over for henne, noen timer før hun skulle ha løpet forsøket på langhekken. Halkia ble testet på oppdrag fra IOK, og dermed regnes det som en dopingsak i OL.

Dermed er gresk idrett rammet av enda en dopingskandale. Før lekene ble 11 greske vektløftere, flere sprintere, en svømmer og en roer tatt for bruk av methyltrienon.

Under OL på hjemmebane for fire år siden sto sprinterne Kostas Kenteris og Ekaterina Thanou for en kjempeskandale da de prøvde å flykte fra dopingjegere som ville teste dem.

Den greske OL-komiteen lovet før OL å teste samtlige av sine utøvere minst to ganger for å unngå dopingsaker under OL. En gresk leder sa til Reuters at Halkia avga negativ prøve dagen før hun reiste fra hjemlandet.

– Dermed må hun ha fått i seg stoffet i Japan, sa han.

Færre saker

Rett før lekene sa IOK-president Jacques Rogge at han var forberedt på 30 dopingsaker i Beijing-OL. Fredag uttalte Den internasjonale olympiske komité at man nå regner med langt færre dopingsaker enn de 26 som var i Aten-OL.

Årsaken er at det nå har vært langt mer omfattende testing i forkant av lekene, både i regi av internasjonale særforbund, nasjonale OL-komiteer, antidopingbyrået WADA og IOK.

Halvveis i lekene er det bare fire dopingsaker i OL. En nordkoreansk pistolskytter ble fratatt to medaljer, mens en turner fra Vietnam mistet sin plassering i bunnsjiktet. En spansk syklist reiste hjem før konkurransen, etter å ha blitt testet i OL-landsbyen.

Halkia ble den fjerde, og er den suverent mest profilerte utøveren som er tatt til nå. (©NTB)


Les mer om Sommer-OL på Startsiden.