«Mannen som elsket Yngve» beste norske film i fjor

Kåret til årest film: f.v skuespiller Ida Elise Cleve Brock, skuespiller Arthur Berning, produsent Yngve Sæther og hovedrolleinnehaver Rolf Kristian Larsen.(Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pSpillefilmen «Mannen som elsket Yngve» ble kåret til årets beste film under filmbransjens egen festkveld – Amandaprisen – i Haugesund lørdag kveld.</p

Med i alt sju nominasjoner hadde «Mannen som elsket Yngve» allerede før prisene ble delt ut, markert seg som en av de soleklare favorittene. Ikke minst fikk regidebutant Stian Kristiansen den gjeve prisen for beste regi.

– Dette har mer enn noe annet vært et lagarbeid, skrålte en overveldet produsent Yngve Sæther etter at den siste og kanskje gjeveste prisen ble delt ut på Festiviteten i Haugesund lørdag kveld.

Filmen om den forvirrede tenåringen Jarle har sjarmert mange og er fremdeles å se i enkelte kinosaler, over seks måneder etter premieren i februar.

Folkets favoritt

I antall priser måtte likevel ungdomsfilmen se seg slått av den langt mer erfarne Nils Gaup. Hans filmepos «Kautokeino-opprøret» ble belønnet med fire fagpriser og forsynte seg spesielt av de tekniske prisene. Men i tillegg ble filmen utpekt som tv-seernes favoritt i sterk konkurranse med «Lange flate ballær II».

– Dette betyr at jeg får lage en film til. Det er fint å få priser av fagjuryer, men jeg lager film for dere som vil se dem, så denne prisen var det hyggelig å få, sier Gaup til NTB.

Han var stolt over å ha greid å lage det han selv kaller «en ikke-kommersiell film» som svært mange har oppsøkt kinosalene for å se.

– For ung

Regissør Knut Erik Jensen ble belønnet med Amandakomiteens ærespris for sin lange og solide innsats for filmen. Med dokumentar og fiksjon har 67-åringen gitt kinopublikummet glimt av Nord-Norge.

– Jeg er stolt og overrasket, men synes kanskje jeg fikk denne prisen for tidlig, sa Jensen leende til NTB etter han hadde mottatt prisen.

Regissøren er stadig aktiv og har premiere på sin neste film «Iskyss» i høst. For sin kanskje største publikumssuksess, «Heftig og Begeistret», fikk Knut Erik Jensen to Amanda-prisen i 2001.

Strålende kvinner

Finske Anni-Kristiina Juuso vant prisen for beste kvinnelige hovedrolle i «Kautokeino-opprøret». Den strålende kvinnen var helt overveldet over premien.

– At jeg skulle vinne her i Norge hadde jeg ikke trodd. Jeg tenkte at dere nordmenn er veldig patriotiske, som oss i Finland, ler hun.

Prisene for beste kvinnelige birolle gikk til Ane Dahl Torp for rollen som Leni «Lønsj». Det er tredje gang Ane Dahl Torp vinner Amanda, men overraskelsen og gleden sto ikke tilbake likevel.

– Det er hyggelig å bli satt pris på selv om man har vunnet før. Rollen i «Lønsj» var veldig vanskelig, helt ulik de oppgavene jeg har gjort tidligere, sier Ane, for anledningen i lang kjole spesialsydd til henne av designeren Kenya Aranguren.

Grand old man

I en alder av 84 år og med en av Norges lengste merittlister over deltakelse i film og teater, fikk Espen Skjønberg Amandaprisen for beste mannlige birolle lørdag kveld.

– Når man har kommet til sjels år og alder er det enkelte ting man avskriver. Selv hadde jeg avskrevet filmfestivalen i Haugesund for lenge siden. Også står jeg her i kveld, sa Skjønberg da han mottok statuetten av den ferme Amanda.

Skjønberg fikk prisen for sin innsats i Bent Hamers film «O'Horten». Fra før ble han i 2004 tildelt Amandakomiteens ærespris.

Årets Amandavinnere 2008

Beste norske kinofilm

Mannen som elsket Yngve, produsent Yngve Sæther, Motlys

Beste barne- og ungdomsfilm

Mannen som elsket Yngve, regi Stian Kristiansen

Folkets Amanda

Kautokeino-opprøret, regi Nils Gaup

Årets utenlandske kinofilm

There Will Be Blood, regi Paul Thomas Anderson, distributør Walt Disney Studios Motion Pictures

Beste regi

Stian Kristiansen, Mannen som elsket Yngve

Beste kvinnelige skuespiller

Anni-Kristiina Juuso, Kautokeino-opprøret

Beste mannlige skuespiller

Trond Espen Seim, Varg Veum – Falne engler

Beste kvinnelige birolle

Ane Dahl Torp, Lønsj

Beste mannlige birolle

Espen Skjønberg, O'Horten

Beste filmmanus

Thomas Moldestad og Siv Rajendram Eliassen, Varg Veum – Falne engler

Beste foto

Philip Øgaard, Kautokeino-opprøret

Beste scenografi

Karl K. Juliusson, Kautokeino-opprøret

Beste musikk

Mari Boine, Svein Schultz, Herman Rundberg, Kautokeino-opprøret

Beste klipp

Vidar Flataukan, Mannen som elsket Yngve

Beste lyddesign

Petter Fladeby, O'Horten

Beste dokumentar

Blod & ære, regi Håvard Bustnes, produsent Dag Hoel for Faction Film AS

Beste kortfilm

Varde, regi Hanne Larsen, produsent Mona Steffensen for Original Film AS

Amandakomiteens Gullklapper

Fotograf John Christian Rosenlund

Amandakomiteens Ærespris

Regissør Knut Erik Jensen