Våpenhvile i Georgia

Russiske soldater sitter tett i tett på toppen av pansrede kjøretøy utenfor Gori (Foto: Gleb Garanich, Reuters) Les mer Lukk

<pRusslands president Dmitrij Medvedev har undertegnet en formell våpenhvileavtale med Georgia. Men tusenvis av russiske soldater står fortsatt i landet.</p

Avtalen er nå undertegnet av både Russland, Georgia og de to utbryterrepublikkene Sør-Ossetia og Abkhasia.

Russiske myndigheter ville ikke signere avtalen før de fikk bevis for at Georgias president Mikhail Saakasjvili virkelig satte sitt navn på avtalen fredag.

Lørdag morgen sendte USA dokumentet til det russiske utenriksdepartementet slik at russerne selv kunne kontrollere at opplysningene stemte, og et par timer senere kom meldinger om at avtalen var signert.

EU-megling.

Avtalen er utarbeidet av EU og meglet fram av Frankrikes president Nicolas Sarkozy, som dette halvåret leder EUs formannskap.

Ingen tilbaketrekking ennå

Den innebærer blant annet at russiske styrker må trekkes ut av selve Georgia, men lørdag formiddag var det ennå ikke tegn til at tilbaketrekkingen var begynt.

I stedet kom det melding om at russerne hadde sprengt en viktig jernbanebru vest for hovedstaden Tbilisi.

Russerne nekter for at så er tilfelle, men et TV-team fra Reuters bekreftet lørdag at brua var ødelagt. Landsbyboere sier at brua ble sprengt ved hjelp av en fjernkontroll av menn i militære uniformer tidligere lørdag. De mener at mennene var russiske.

Ødeleggelsene har ført til at den viktigste toglinjen mellom øst og vest er brutt, opplyser Georgias statsminister Lado Gurgenidze.

Benekter

Den russiske generalstaben avviser at Russland har sprengt brua, og fremholder at det nå er «fredstid» og ikke tiden for å sprenge bruer.

– Dette er derfor bare nok en fullstendig ubekreftet melding. Vi utfører ingen bombinger. Jeg tar det fulle ansvaret for å si at dette ikke kan være tilfelle, sier nestkommanderende i generalstaben, Anatolij Nogovitsyn.

Fortsatt befinner det seg tusenvis av russiske soldater i Georgia. De sto lørdag både utenfor byen Gori ved Sør-Ossetia, i havnebyen Poti og det kom også meldinger om at de var inne i Senaki, 30 kilometer inne i selve Georgia.

Ifølge innbyggere har styrkene ødelagt georgiske krigsskip og navigasjonsutstyr i Poti. De sier også at styrkene har fraktet bort utstyr i lastebiler og fly både fra havna og byens flyplass.

Våpenhvileavtalen som nå er undertegnet av alle partene, inneholder i alt seks punkter. Men det er uklart om Russland og Georgia er fullt ut enige om tolkningen av avtalen. (©NTB)

Her er mer om våpenhvilen:

* Russland vil se signaturen til Georgia

* Georgia har undertegnet avtalen

* - Russland vil undertegne