Krigen raser på Sri Lanka – titusener rammet

Bare i løpet av de to siste månedene er 112.000 mennesker blitt internt fordrevet. Illustrasjonsfoto: Scanpix Les mer Lukk

<pDen kraftig opptrappede krigen på Sri Lanka truer titusener av sivile som er på flukt, ifølge Amnesty International.</p

Etter at regjeringen begynte å bombe de tamilskkontrollerte områdene nord på øya i mai, er mange mennesker tvunget på flukt. Bare i løpet av de to siste månedene er 112.000 mennesker blitt internt fordrevet, og det er ventet at tallet vil øke, ifølge FN.

Krigen har pågått i 25 år og krevd over 70.000 menneskeliv.

Det er dessuten vanskelig å få inn hjelpeforsyninger fordi det er innført strenge restriksjoner på hvem som får reise inn i krigsområdene.

Flyktningene mangler både trygge steder å oppholde seg og livsnødvendige varer, ifølge Amnesty.

Brutt våpenhvile

Den tamilske LTTE-geriljaen anklages for å ha innført et passystem som i enkelte tilfeller tvinger familier til å bli værende i områder som LTTE kontrollerer. Slik vil de sikre at andre familiemedlemmer kommer tilbake til områdene.

– Disse tiltakene synes delvis å være laget for å bruke sivile som en buffer mot regjeringsstyrker, noe som er et alvorlig brudd på humanitære lover. LTTE har også utført tvungen rekruttering, heter det i uttalelsen som ble offentliggjort fredag.

Norge var med på å forhandle fram en våpenhvile for Sri Lanka i 2002, men etter flere brudd på avtalen fra begge parter trakk regjeringen i januar i år seg fra våpenstillstanden.

– I fraværet av uavhengige internasjonale observatører, mangler srilankiske sivile beskyttelse og må se i nåde til de to partenes væpnede styrker som begge har et langt rulleblad av overgrep, sier Yolanda Foster fra Amnesty på Sri Lanka.

Nye kamper

Srilankiske regjeringssoldater drepte 26 LTTE-opprørere i de siste sammenstøtene helt nord på den borgerkrigsherjede øya, opplyste forsvaret fredag. Også to regjeringssoldater skal være drept og ti såret i kampene, som oppsto dagen etter at militæret hevdet å ha tatt kontroll over ett av LTTEs administrasjonssteder.

Sri Lankas forsvar har tatt seg inn i Vanni-regionen nord i landet, hvor byen Kilinochchi, som i praksis er opprørernes hovedstad, ligger.

Hittil i år er 5.774 opprørere drept i kampene på øya, hvor den tamilske LTTE-geriljaen kjemper for et eget selvstendig hjemland.

Krigen har pågått i 25 år og krevd over 70.000 menneskeliv. (©NTB)


Les flere nyheter fra Asia på Startsiden.