Iskaldt mellom Russland og USA

Illustrasjonsfoto: Scanpix/ABC Nyheter Les mer Lukk

<pRussland er svært misfornøyd med rakettskjoldavtalen mellom USA og Polen, som ble inngått mens situasjonen i Georgia fortsatt er svært spent.</p

USAs forhandlingsleder John Rood (t.v.) og Polens viseutenriksminister Andrzej Kremer undertegner avtalen om utplassering av raketter i Polen.

– I realiteten har dette prosjektet ingenting å gjøre med den iranske rakettrusselen, det er derimot ment for Russland, sier en kilde i det russiske utenriksdepartementet til nyhetsbyrået AFP.

Han mener tidspunktet for avtalen viser at USA har satt trusselen mot Russland etter invasjonen i Georgia ut i livet.

Også lederen for utenrikskomiteen i den russiske nasjonalforsamlingen, Konstantin Kosatsjov, mener avtalen vil øke spenningen i de russisk-amerikanske forbindelsene. Det samme gjør Russlands NATO-utsending Dmitrij Rogozin og landets viseforsvarssjef Anatolij Nogovitsyn.

Men talsmann Geoff Morell i USAs forsvarsdepartement står fast på at rakettskjoldet ikke er rettet mot Russland, men at det er et vern mot det USA kaller «røverstater», fremfor alt Iran.

– Det har ikke blitt antydet at Russlands invasjon av Georgia på noen måte har påvirket disse forhandlingene, men hvem vet? Du kan trekke dine egne konklusjoner, sier han.

Symbolsk avtale

Til tross for at Polen er medlem av både EU og NATO, tror den polske regjeringen at bare USA kan garantere landets sikkerhet.

USAs utenriksminister Condoleezza Rice

– Vi står overfor en ny internasjonal situasjon. Situasjonen endrer ikke våre argumenter, men forsterker dem, uttalte Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski tidligere om krisen i Georgia.

Avtalen mellom USA og Polen og ikke minst tidspunktet for undertegningen, har fått stor symbolsk betydning. Mens Russland viser muskler overfor sine naboland, søker tidligere østblokkstater støtte hos USA.

Kort tid etter at rakettskjoldavtalen ble undertegnet, ble det kjent at Russlands utenriksminister Sergej Lavrov avlyste et planlagt besøk til Warszawa i september.

Konfrontasjon og trusler

USAs plan er å utplassere ti avskjæringsraketter i Polen om tre til fem år, i tillegg til en radarbase i Tsjekkia. Russland har tidligere truet med «merkbare sanksjoner» mot Polen og Tsjekkia dersom de går med på amerikanernes planer. Begge land er i stor grad avhengig av russisk energi.

USAs president George W. Bush (til venstre) snakker med CIAs direktør Michael Hayden om situasjonen i Georgia.

I tillegg til at rakettskjoldavtalen har kjølnet forholdet mellom USA og Russland, har George W. Bush sitt valg om å støtte Georgia med amerikanske militærfly og krigsskip gjort konflikten i Sør-Ossetia til en konfrontasjon mellom Moskva og Washington.

Det hersker fortsatt full forvirring om situasjonen i Georgia. Fredag kom det meldinger om at russiske styrker fortsatt blokkerer veien inn til den georgiske byen Gori, som ligger ved utbryterrepublikken Sør-Ossetia. Beskyldningene om at Russland bryter fredsavtalen, haglet.

USAs utenriksminister Condoleezza Rice kom fredag til Tbilisi, og hun advarer russiske myndigheter om at brudd på våpenhvilen vil lede Russland til ytterligere isolasjon. (©NTB)