Freden mellom India og Pakistan truet

Indias statsminister Manmohan Singhadvarer Pakistan. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pIndia mener at Pakistans regjering ikke gjør nok for å bekjempe terrorisme og frykter at fredsprosessen mellom de to landene blir undergravd.</p

Foto: Scanpix

– Hvis det ikke gjøres noe med terrorismen, vil alle de gode intensjonene vi har for at våre to folk skal leve i fred og harmoni, forsvinne, sa Indias statsminister Manmohan Singh da han fredag holdt en tale i New Delhi i forbindelse med Indias nasjonaldag.

Samme dag ble det meldt om skyting langs kontrollinjen som deler de to landene. Pakistanske styrker skjøt raketter og bombekastere mot indiske soldater i regionen Jammu, ifølge nyhetsbyrået DPA. Inderne skal ikke ha skutt tilbake.

Kabul-bombe

Singh uttrykte i sin tale regelrett skuffelse over regjeringen i Islamabad. Han slo fast at bombingen av Indias ambassade i Afghanistans hovedstad Kabul i forrige måned, har gjort det vanskeligere å normalisere forholdet til nabolandet og skape varig fred i regionen.

Også Afghanistan anklager Pakistan for å gjøre for lite i kampen mot terrorisme og hevder at forhandlinger med islamistiske opprørere har styrket opprøret i Afghanistan.

– Jeg har personlig gitt uttrykk for min uro og skuffelse overfor regjeringen i Pakistan, sa Singh.

Han ba også om fred i den indisk-kontrollerte delen av Kashmir som de siste dagene har vært preget av den verste uroen på flere år.

Drapet på en moderat, muslimsk separatistleder har utløst voldsomme protester, og indiske sikkerhetsstyrker har ikke nølt med å åpne ild mot ubevæpnede demonstranter.

Ungdommer drept

Denne uken har minst 22 muslimske ungdommer blitt drept i gatekamper i den omstridte regionen, som er den eneste med muslimsk flertall i det hinduistisk-dominerte India.

Det var fredag innført strenge sikkerhetstiltak i området. To mistenkte opprørere ble arrestert fredag morgen. Ifølge indiske myndigheter var de i besittelse av håndgranater.

Den indiske uavhengighetsdagen er blant regionens muslimske flertall ansett som en «svart dag». Separatistledere har oppfordret befolkningen til å boikotte feiringen av nasjonaldagen. (©NTB)


Les flere nyheter fra Asia på Startsiden.