«Hvor er Gud?»

30.000 mennesker anslås å ha flyktet fra utbryterrepublikken Sør-Ossetia til Russland som følge av krigshandlingene i Georgia. Foto: SCANPIX Les mer Lukk

<pMens propagandaen ligger som ei tykk tåke over konflikten mellom Russland og Georgia, gir skildringer fra vanlige folk et innblikk i krigens lidelser.</p

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Sarmat Kapisov (17) måtte løpe hele natta da han tok seg gjennom skogen sammen med familien. Han flyktet mot den russiske grensa for å unnslippe kampene i Sør-Ossetia, og på ryggen bar han sin bror, som har cerebral parese.

– Det var ikke lett, fastslår Kapisov, som sammen med sin mor og sju søsken har søkt tilflukt i et ortodoks kloster i Russland.

Klosterets priorinne, som går under navnet Mor Nonna, sier flere tusen mennesker har vært innom etter at kampene brøt ut i den georgiske utbryterprovinsen for ei uke siden. Mor Nonna sier hun aldri før har sett så mange redde barn.

– Det vanskeligste spørsmålet jeg får, er «Hvor er Gud?» De har så mye frykt i øynene sine, sier hun.

Vitneskildringer

Fra de politiske lederne i Georgia og Russland har det gjennom hele konflikten kommet sterkt motstridende meldinger om situasjonen på bakken. Partene har rettet harde beskyldninger mot hverandre, og for utenforstående har det vært vanskelig å vurdere hvilke opplysninger som har rot i virkeligheten.

Utviklingen i Georgia det siste døgnet gir grunn til sterk bekymring, sier Jonas Gahr Støre (Ap). Han viser til rapporter og skildringer fra øyenvitner som vitner om det han kaller grufulle handlinger mot sivile.

– Rapportene vi nå mottar om fortsatt voldsbruk og kamphandlinger, er meget urovekkende, sier Støre i en pressemelding fra regjeringen torsdag.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) anslår at mer enn 100.000 mennesker er fordrevet som følge av krigshandlingene i Georgia. Om lag 30.000 mennes

Ei jente fra Sør-Ossetia sover i et telt i en flyktningleir i Alagir i Russland

ker antas å ha flyktet over grensa til Russland, mens dobbelt så mange har flyktet i retning av den georgiske hovedstaden Tbilisi.

Krever tilgang

Verdenssamfunnet må kreve at partene overholder våpenhvileavtalen som ble inngått tirsdag, sier Støre. Brudd på våpenhvilen forverrer den humanitære situasjonen og gjør den politiske prosessen vanskeligere, påpeker han.

– Alle parter har et ansvar for å vise tilbakeholdenhet, og meldinger om at russiske styrker rykker stadig nærmere Gori og andre byer langt inne på georgisk territorium, gir grunn til dyp uro, sier Støre.

Internasjonale observatører må få tilgang til hele Georgia, inkludert utbryterregionene Sør-Ossetia og Abkhasia, krever Støre.

– Økt maktbruk forverrer den humanitære situasjonen for befolkningen og flyktningstrømmene øker nå i begge retninger. Vi gjentar derfor vår oppfordring til partene om å gi humanitære organisasjoner adgang til området slik at nødvendig hjelp kommer fram, sier utenriksministeren.

Klasebomber

Russland har brukt klasebomber under sin militæroperasjon i Georgia, hevder menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW). Organisasjonen mener å kunne dokumentere bruk av klasevåpen i russiske luftangrep.

– Klasebomber dreper vilkårlig, og de fleste land er enige om å forby slike våpen. Russland skulle ikke ha brukt klasevåpen mot byer i Georgia, og nå bør russerne hjelpe til i opprydningsarbeidet for å forhindre at flere mennesker blir drept, sier Marc Garlasco i HRW.

Menneskerettighetsorganisasjonen hevder at klasebomber av typen RBK-250 ble sluppet fra russiske militærfly i byene Ruisi og Gori tirsdag. Minst elleve personer ble drept i de to luftangrepene. (©NTB)