- Russland kontrollerer 30 prosent av Georgia

 
<pPresident Mikhail Saakasjvili hevder at over 100 russiske stridsvogner er på vei mot sentrale deler av Georgia og at en tredel av landet nå kontrolleres av Russland.</p

Saakasjvili kom med påstandene under et møte med utenlandske journalister torsdag kveld.

Presidenten fortalte at kolonnen med over 100 russiske stridsvogner befinner seg halvveis mellom Senaki og Georgias nest største by Kutaisi.

Kutaisi ligger i de sentrale delene av Georgia, et stykke unna utbryterrepublikkene Abkhasia og Sør-Ossetia der de fleste kampene har pågått.

Spent mellom USA og Russland

Forholdet mellom USA og Russland forverres av Georgia-konflikten og russerne risikerer internasjonal isolasjon, advarer USAs utenriksminister Condoleezza Rice.

– Vi håper han holder ord, og at disse operasjonene stanser, sa Rice med referanse til Russlands president Dmitrij Medvedev da hun kom til Frankrike torsdag.

Dagen før uttalte hun seg svært krast om Russlands håndtering av krisen i Georgia:

– Det er en sterk og voksende følelse av at Russland ikke opptrer som den type internasjonal partner som landet har sagt at det ønsker å være.

Rice skulle ha samtaler med Frankrikes president Nicolas Sarkozy før hun reiser videre til Georgia fredag.

Årelang virkning

USAs forsvarsminister Robert Gates sa i Washington at Georgia-konflikten kan påvirke forholdet USA-Russland negativt i flere år, men at USA ikke vil bruke militær makt.

– Hvis Russland ikke tar skritt tilbake fra sine aggressive holdninger og handlinger i Georgia, kan amerikansk-russiske forbindelser bli negativt påvirket i årevis framover, sa han.

– Jeg ser ingen utsikter til at USA bruker militær makt i denne situasjonen. Er det klart nok, sa han senere til journalister som lurte på om USA var på vei til en militær konfrontasjon med Russland.

To amerikanske militærfly med helsemateriell, telt og feltsenger har allerede landet i Tbilisi. USA krever fritt leide fra Russland til å levere nødhjelp, men den russiske militærledelsen uttrykte torsdag skepsis til om det bare var humanitær hjelp som ankom.

Ukraina mot Russland

Samtidig ser det ut til å gå mot en svært tilspisset situasjon mellom Russland og Ukraina om Russlands svartehavsflåte.

Ukrainas president ga onsdag ordre om at skip i Russlands svartehavsflåte må gi minst 72 timers varsel før de går inn eller ut av ukrainsk farvann. Svartehavsflåten ligger i Sevastopol, som er ukrainsk territorium.

Denne ordren ble torsdag avvist fra russisk side som «tull og tøys». Bare Russlands president kan kommandere Russlands flåte, sa Russlands visegeneralstabssjef Anatolij Nogovitsyn. Men Ukraina står på sitt.

– Presidentens påbud vil bli fulgt opp. Forsvarsdepartementet og generalstaben er ansvarlig for at påbudet følges, sa Sergej Kiritsjenko, Ukrainas forsvarssjef.

Støtter utbrytere

Både Russlands president og utenriksminister har gitt direkte og indirekte beskjed at de ikke godtar Georgias grenser.

President Dmitrij Medvedev møtte torsdag lederne for separatistene i Sør-Ossetia og Abkhasia, og etter samtalene sa han at Russland støtter separatistene og deres mål.

– Vær klar over at Russlands standpunkt er uforandret. Vi vil støtte enhver beslutning som folkene i Sør-Ossetia og Abkhasia tar. Ikke bare støtter vi dem, men vi vil garantere dem, i Kaukasus og over hele verden, sa Medvedev ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Rett etter sa de to separatistlederne at deres mål er løsrivelse.

– Vi vil oppnå uavhengighet i samsvar med alle lover og regler i folkeretten, sa Sør-Ossetias leder Eduard Kokoitij.

– Målet er fastsatt, og vi skal gå mot det sammen, sa Abkhasias leder Sergej Bagapsj. (©NTB)