Hver tredje i verden så OL-åpningen

Stolte asiatere var de som utgjorde størsteparten av tilskuerskaren. Foto: Scanpix  Les mer Lukk

<pNesten en tredel av jordens befolkning så åpningsseremonien i Beijing-OL på TV sist fredag, ifølge analyser utført av amerikanske Nielsen Media Research.</p

Ifølge Den internasjonale olympiske komiteens (IOK) anslag før OL, ville 4 milliarder TV-seere over hele verden ha mulighet til å se det mektige, kinesiske showet. Halvparten benyttet seg av muligheten.

Litt over 2 milliarder er tallet ledende Nielsen Company er kommet fram til etter å ha samlet inn data fra 38 nøkkelmarkeder rundt om på planeten, inkludert vertsnasjonen Kina, USA, Brasil,

Sør-Afrika, Italia og Australia.

Stillehavsregionen i Asia hadde størst OL-publikum. Litt over halvparten av befolkningen ble registrert med TV-en på. I Europa var tallet 30 prosent og i Nord-Amerika 24 prosent.

Slukte rått

Verden slukte den imponerende kinesiske oppvisningen rått til å begynne med, men i ettertid er det blitt avslørt at showet ble skjemmet av sang- og dataanimasjonsjuks. Blant annet var den lille jenta Lin Miaokes sang «Ode til moderlandet» i beste fall fordreining av sannheten.

Sjuåringen som i virkeligheten framførte sangen, ble ikke ansett som søt nok og brutalt byttet ut.

I tillegg var TV-bildene av fyrverkeriet som beveget seg som fotspor over himmelen fra sentrum av Beijing til OL-stadion, manipulert.

6,7 milliarder

I Norge fikk 419.000 mennesker med seg sendingen fra åpningsseremonien på TV, ifølge tall fra NRK. Fra kinesiske TV-kanaler ble det opplyst at 840 millioner mennesker i vertslandet fulgte «Festen i Fugleredet».

Den danskættede, amerikanske markedsanalytikeren Arthur C. Nielsen (1897-1980) dannet selskapet i 1923. I dag er Nielsen Company et av verdens ledende markedsinformasjonsselskaper med rundt 35.000 ansatte.

Det fins anslagsvis 6,684 milliarder mennesker på jorden. De mest folkerike nasjonene er Kina (1326 millioner), India (1137), USA (305), Indonesia (232) og Brasil (187). (©NTB)


Les mer om Sommer-OL på Startsiden.