En pågrepet og siktet

 
<pEn mann er pågrepet og siktet for forsettlig drap på Per Høyland (73) i Calmeyers gate i Oslo. To kvinner er siktet for å ha skjult den antatte gjerningsmannen for politiet.</p

Det var fingeravtrykk på åstedet som ledet politiet til mannen som nå er pågrepet.

– Ved 21.30-tiden tirsdag ble en mann i midten av 20-årene pågrepet. Han er siktet for forsettlig drap på 73-åringen. Den siktede er godt kjent av politiet fra tidligere, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde, leder for vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt, til NTB.

Politiet begynte avhør av mannen tidlig onsdag kveld. Verken politiinspektøren eller mannens forsvarer, Bjørn Rudjord, vil kommentere hva som kom ut av avhørene, som fortsatte til 21-tiden på kvelden.

– På nåværende tidspunkt kan jeg ikke si noe om hva han har sagt i avhøret, sier Rudjord, som ikke vil opplyse hvordan mannen stiller seg til siktelsen, eller om han i det hele tatt har tatt noe standpunkt til dette overfor politiet.

Avhørene vil fortsette torsdag morgen, og det er foreløpig ikke avgjort når han skal framstilles for varetektsfengsling.

Siktet for å ha skjult mannen

To kvinner er også pågrepet og foreløpig siktet for å ha skjult den antatte gjerningsmannen.

– Den ene er i begynnelsen av 30-årene og ikke kjent av politiet fra før. Den andre er i begynnelsen av 20-årene og har et par mindre saker på seg. Alle ble pågrepet samtidig i den ene kvinnens leilighet i Oslo, opplyser politiinspektøren.

Politiet avhørte onsdag de to kvinnene, men de har foreløpig nektet bistand fra advokat.

– De har gått med på å sittende hos over natta, men det er godt mulig de dimitteres i løpet av morgendagen. Vi går ikke heller ikke ut med detaljer om hvordan disse stiller seg til siktelsen, sa Rohde til NTB onsdag kveld.

Alle de siktede skal ha tilknytning til rusmiljøet. Den avdøde var kjent for å ta seg av rusmisbrukere og andre vanskeligstilte. Politiet utelukker ikke flere pågripelser i saken.

– Det betyr ikke at vi leter etter konkrete personer. Men vi holder mulighetene åpne for at det kan bli flere pågripelser, forteller Rohde.

Ikke innbrudd

Politiet vet ikke hva slags relasjon det kan ha vært mellom den siktede og den avdøde.

– Men vi regner med at det er en relasjon, for det er ingen tegn innbrudd eller noe som skulle tilsi at det er et ransforsøk eller innbrudd. Men vi vet ingenting om motiv ennå, sier Rohde.

Per Høyland ble funnet død i sin leilighet i Calmeyers gate 4 i Oslo sentrum mandag av en nabo som var bekymret. Ifølge politiet bærer åstedet preg av kamp. Den foreløpige obduksjonsrapporten, som ble klar tirsdag kveld, viser at 73-åringen døde som følge av grov vold.