Hubbles liv forlenges

Dette bildet er tatt under en av de foregående servicene på Hubble. 8. oktober skal romteleskopet gjennomgå en aller siste fornying. Les mer Lukk

<pRomteleskopet Hubble, som har åpnet det fjerne universet for våre menneskelige øyne, skal få leve enda lenger.</p

I forbindelse med at romteleskopet Hubble har sirklet 100.000 ganger rundt jorden, har NASA og ESA i fellesskap offentliggjort nok et storslagent bilde tatt av Hubble. Det viser stjernetåken Tarantula, som ligger 170.000 lysår unna jorden. Området er en av de mest aktive «fødestuene» for stjerner i vårt nærområde. Bildet er cirka 100 lysår i utstrekning. (Avstanden fra solen til jorden er til sammenligning åtte lysminutter).

8. oktober setter sju astronauter seg om bord i romferja Atlantis for å bli skutt opp til banen der Hubble kretser rundt planeten vår. I løpet av den elleve dager lange ekspedisjonen skal det 18 år gamle Hubble-teleskopet få en oppgradering som gjør at det kan fungere i minst fem nye år.

En tidsmaskin

Knap noe annet instrument har vist oss det fjerne universet slik Hubble har gjort. Sylskarpe bilder av galakser, nyfødte stjerner og voldsomme eksplosjoner har tatt pusten fra astronomer og folk flest i mange år.

Hubble har også med sine finstemte instrumenter klart å ta bilder av galakser så langt borte at vi i realiteten har sett nesten tilbake til universets opprinnelse. (Når Hubble tar bilde av en galakse tolv milliarder lysår unna, blir det et bilde av hvordan galaksen så ut for tolv milliarder år siden.)

Skarpere enn før

Den enorme skarpheten i bildene fra Hubble er kanskje det som har forbløffet oss mest. Nå kommer bildene til å bli enda skarpere. Det viktigste vitenskapelige målet med denne siste serviceturen til Hubble er å installere et helt nytt kamera, Wide Field Camera 3.

I 18 år har romteleskopet skuet mot det fjerne universet fra sin bane rundt jorden. Uten atmosfæriske forstyrrelser har Hubble skapt legendariske bilder som er blitt ikoner i vår tid.

– Dette kameraet er ett av instrumentene som vil gjøre Hubble ti ganger bedre, sier en av astronautene som skal gjøre jobben opp i rommet, John M. Grunsfeld.

Det nye kameraet fungerer på flere bølgelengder av lys, og vil gi både skarpere og mer komplette bilder av det teleskopet fokuserer mot.

100.000 runder

Mandag 11. august feiret Hubble et jubileum. Da hadde romteleskopet gått til sammen 100.000 runder rundt jorden. Siden 1990 har den gått i bane rundt Jorden med en fart på cirka 28.000 kilometer i timen.

For å feire begivenheten, har NASA og ESA offentliggjort et bilde av stjernetåken Tarantula, et bilde som nok en gang bekrefter Hubbles enestående ytelser. Tarantula nebula er en av de mest aktive «fødestuene» for stjerner i vår nærhet. Den ligger 170.000 lysår unna jorden, og bildet viser et område som er 100 lysår i utstrekning. Det sylskarpe bildet høyner forventningene til Hubbles nye kamera enda noen hakk. (©NTB)


Les mer om Hubble og andre romfenomener på Startsiden.