Kineserne best, men er de gamle nok?

 Kineserne var klart best, men beskyldes for å være for unge. (Foto: Dylan Martinez, SCANPIX/REUTERS) Les mer Lukk

<pKinas kvinnelige turnere imponerte stort og vant for første gang OL-gull i lagkonkurranse. Etterpå ble de igjen beskyldt for å være for unge.</p

Amerikanerne kom til Beijing-OL som verdensmestere og med verdens to beste kvinneturnere i laget, men ødela sine sjanser med mange feil på de to siste apparatene. Etterpå kom USA-trener Martha Karolyi med utfall mot kineserne.

Kinas Cheng Fei

– I mine øyne er tre av kineserne for unge. En av dem ser ut som hun ikke har begynt å miste melketennene, sa Karolyi.

– Dessverre kan vi ikke bevise det.

For å få delta i OL må turnere fylle 16 år innen årets utgang.

He Kexin er den av kineserne som først og fremst er beskyldt for ikke å være gammel nok. Kinesisk presse har skrevet at hun er 14.

– Jeg er virkelig 16. Jeg bryr meg ikke om hva andre sier, for det er ikke min sak, men slik er det, sa hun.

He fikk spørsmål om hva hun gjorde på 15-årsdagen sin.

– Jeg trente sammen med laget. Det var en vanlig dag. Jeg reiste ikke hjem, vi pleier ikke å gjøre det på fødselsdagen. Vi feirer med lagvenninnene.

Historisk

He bidro med sterke 16,850 poeng i skranke, som var det eneste apparatet hun turnet i lagfinalen. Hun fikk tillit selv om hun klikket og falt i kvalifiseringen lørdag.

Flest poeng sanket (46,600) og Deng Linlin (46,325), som turnet tre apparater hver. De tre andre på laget var Jiang Yuyuan, Li Shanshan og Yang Yilin.

– Dette er det viktigste gullet. Publikum hjalp oss til denne historiske prestasjonen, sa trener Lu Shanzhen.

USA ledet ned et drøyt halvpoeng etter første apparat, som var sprang, men glimrende turning av He og Yang (16,800) i skranke ga Kina ledelsen med over ett poeng. Det til tross for at amerikanske Nastia Liukin fikk 16,900 poeng i samme apparat, dagens høyeste poengsum.

Klikket

Amerikanerne reduserte forspranget med 0,125 poeng i bom, selv om Alicia Sacramone falt ned. Cheng klikket nemlig også.

Cheng Fei avslutter i frittstående, og dermed kan Kina juble for sitt første OL-gull i lagturn for kvinner.

Karolyi hevdet at Sacramone mistet konsentrasjonen da hun ble hindret av kinesiske funksjonærer før bomøvelsen, og at hun ikke greide å samle seg igjen.

Frittstående var siste apparat. Da Sacramone falt, mens Liukin og Shawn Johnson tråkket utenfor matten, var amerikanernes gulldrøm knust. Deng og Yang leverte solide øvelser før Cheng satte punktum med 15,450 poeng. Kineserne kunne juble for en seiersmargin på 2,375 poeng. (©NTB)


Les mer om Sommer-OL på Startsiden.