Likevel ingen avtale om Zimbabwe

Tirsdag kom det opplysninger om at president Robert Mugabe hadde blitt enig med Arthur Mutambara om en maktdelingsavtale. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pOpplysningene om at det er inngått en maktdelingsavtale i Zimbabwe, som utelukker opposisjonsleder Morgan Tsvangirai fra regjeringsposisjon, blir tilbakevist.</p

En diplomatkilde opplyste tirsdag at president Robert Mugabe hadde blitt enig med Arthur Mutambara, som leder en utbryterfraksjon fra opposisjonspartiet MDC, om en slik avtale.

Men det stemmer likevel ikke, ifølge flere kilder.

Tatt pause

Ifølge Sør-Afrikas president Thabo Mbeki har partene tatt en pause i forhandlingene.

– Vi har gått gjennom alle punktene som president Mugabe og Mutambara har blitt enige om. Men Morgan Tsvangirai er uenig i ett punkt, og han har bedt om mer tid for å fundere over det, sier Mbeki.

Den sørafrikanske presidenten, som megler i konflikten, er overbevist om at samtalene mellom Mugabes parti ZANU-PF og opposisjonen vil ende med enighet, men han vil ikke gi et tidspunkt for når samtalene blir gjenopptatt.

Flertall

En talsmann for Arthur Mutambara benekter at en avtale som utestenger Tsvangirai er undertegnet.

– Ingen avtale har blitt undertegnet av noen. Dialogen fortsetter, sier han.

Sammen med Mutambaras delegater ville ZANU-PF få tilstrekkelig flertall i nasjonalforsamlingen til å danne regjering uten MDC.

Tsvangirai vant første runde av presidentvalget i Zimbabwe, men Mugabe-regimets voldsbruk mot opposisjonelle fikk ham til å trekke seg fra andre valgrunde. (©NTB)


Les flere nyheter fra Afrika på Startsiden.