Georgia gir ikke fra seg Sør-Ossetia og Abkhasia

Mange tusen mennesker møtte fram i Georgias hovedstad Tbilisi for å vise sin støtte til landets president Mikhail Saakasjvili tirsdag kveld. Natt til onsdag ble det kunngjort at Russland og Georgia er enige om en fredsplan. (Foto: Gleb Garanitsj REUTERS/SCANPIX) Les mer Lukk

<pGeorgia og Russland er enige om en fredsplan, men Georgia gjør det klart at landet ikke vil gi fra seg utbryterregionene Sør-Ossetia og Abkhasia.</p

Endelig kom freden. Foto: Scanpix

Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Georgias president Mikhail Saakasjvili kunngjorde enigheten på en pressekonferanse i Georgias hovedstad Tbilisi natt til onsdag.

Les også:Et gammelt, herjet land

– Vi har en avtale. Den er godtatt i Moskva, og den er godtatt her i Georgia, sa Sarkozy, som har meklet fram avtalen på vegne av EU.

Han reiste til Tbilisi etter å ha besøkt Moskva, hvor det tirsdag ble kunngjort at Russland og Georgia var blitt enige om en midlertidig våpenhvileavtale etter flere dager med krigshandlinger i Georgia.

Tilpasset avtale

Russlands president Dmitrij Medvedev hadde allerede godkjent en fredsplan hvor enkelte punkter var endret fra et tidligere utkast. Georgia har nå godtatt disse endringene i planen.

Endringene går blant annet ut på at en henvisning til samtaler om Sør-Ossetias framtidige status er fjernet. I stedet åpner planen for at det kan holdes internasjonale samtaler om sikkerhet og stabilitet i Sør-Ossetia og Abkhasia.

Sarkozy sier planen vil bli lagt fram for EU på utenriksministermøtet som skal holdes onsdag. Målet er at FNs sikkerhetsråd til slutt skal vedta en resolusjon på grunnlag av fredsplanen.

Til tross for at Medvedev ga orde om å stanse militæroperasjonen i Georgia tirsdag formiddag, kom det fortsatt meldinger om angrep fra begge parter utover dagen. Beskyldningene har haglet mellom de to landene.

Uløst konflikt

Russiske styrker gikk inn i Georgia etter at georgiske styrker innledet en offensiv for å vinne tilbake kontrollen over Sør-Ossetia i forrige uke. Saakasjvili gjorde det natt til onsdag klart at Georgia ikke vil gi fra seg de to utbryterregionene.

– Det kan aldri være noen tvil om Georgias territoriale integritet og Sør-Ossetia og Abkhasias tilhørighet til Georgia, sa Saakasjvili.

Medvedev har satt som betingelse at russiske styrker blir stående i Sør-Ossetia og Abkhasia. Saakasjvili sier han håper de russiske styrkene på et senere tidspunkt kan bli erstattet av internasjonale fredsbevarende styrker. (©NTB)

Krigen har kostet befolkningen dyrt. Foto: Scanpix