Luftforsvaret rykket ut på kvigeoppdrag

Luftforsvarets 330-skvadron på Rygge stilte torsdag med et Sea King-helikopter for å redde sju kviger som skled ned i et juv for tre uker siden. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Les mer Lukk

<p– Nå har vi fått opp seks kviger og den siste er på vei, sier en storfornøyd Roald Sveen i bondelagets lokalavdeling på Biri til NTB ved 16.30-tiden torsdag.</p

Han har de siste tre dagene sørget for å fôre opp de sju kvigene som har overlevd flere uker i et juv på Biri i Gjøvik kommune.

– Det er ikke lange lufteturen, og alt har gått etter planen. Vi betrakter redningsaksjonen som meget vellykket, selv om den ikke er helt avsluttet ennå, sier Sveen.

Han mener tre døgn med fornuftig fôring satte dyra i stand til å tåle den spektakulære transporten.

I alt var det ni kviger som hadde rast ned i juvet, men to av de var døde før dyrene ble oppdaget av en sportsfisker i begynnelsen av denne uka.

Sea King

Det var mannskapet på et Sea King-helikopter som sto for den spesielle redningsaksjonen. Luftforsvarets 330-skvadron har hatt mange oppdrag gjennom årene, men dette er trolig første gang den har bistått denne grenen av primærnæringene. Fiskeriene har så langt vært et mer aktuelt arbeidsområde for skvadronen.

Det lokale beitelaget klarte ikke å redde de stakkars kvigene, og ba onsdag om hjelp fra Forsvaret.

Etter initiativ fra Landbruksdepartementet ble det besluttet at Sea King-helikopter fra Forsvaret skulle sendes til området.

Handlekraftig

Statssekretær i landbruksdepartementet Ola T. Heggem (Sp) ble onsdag oppringt av en fortvilet husdyreier fra Biri.

– Han fortalte om hvor dårlig det sto til med dyrene.

– Jeg bestemte meg for å handle, og tok et par telefoner. Dette var dyr som hadde behov for akutt hjelp, og det var ikke tid til utrede noe, sier han til NTB.

Heggem understreker at det ikke finnes offentlige ordninger for slike tilfeller, og at det ordinært er husdyreier som har ansvar for dyrene.