Olmert går av i september

 Foto: Scanpix.
<pEhud Olmert trekker seg som israelsk statsminister når en ny leder av regjeringspartiet Kadima er valgt i september. Avgangen er ikke uventet, mener norsk ekspert.</p

I en overraskende TV-tale onsdag gjorde Olmert det klart at han ikke stiller som kandidat til en ny periode som Kadima-leder.

– Når en ny leder er valgt kommer jeg til å gå av som statsminister, opplyste Olmert i talen.

Olmert er under etterforskning for alvorlige anklager om korrupsjon og har en dalende stjerne i eget parti.

– Disse anklagene har kostet Olmert hans troverdighet, og det er derfor ikke uventet at han velger å gå, sier Midtøsten-ekspert Nils Butenschøn til NTB.

Både partifelle og utenriksminister Tzipi Livni og Ehud Barak, som er leder av regjeringspartner Arbeiderpartiet, har den siste tiden gjort det klart at Olmert ikke burde stille til gjenvalg i september.

Svekket

– Både innenrikspolitisk og utenrikspolitisk har Olmert vært så svekket at han er blitt det amerikanerne kaller en «lame duck», mener Nils Butenschøn som er direktør ved Institutt for Menneskerettigheter.

Hans avgang kan få følger for Kadima som parti, tror han.

– Kadima er en veldig skjør konstruksjon, som trakk til seg folk fra begge fløyer i israelsk politikk. Om partiet skal overleve, avhenger av om det greier å skape framgang i forhandlingene med palestinerne, som det har vært knyttet tett sammen med, og eventuelt også i forhandlinger med Syria, fortsetter Butenschøn.

– Partiet risikerer å bli redusert til en ubetydelighet, og vil nok måtte slite uansett hvem som tar over, tror den norske Midtøsten-eksperten.

Han mener Kadimas beste sjanse til å styrke seg igjen ligger i et valg av Tzipi Livni som ny leder.

Flere analytikere tror prosessen med å velge ny Kadima-leder til slutt vil ende med at det skrives ut nyvalg i Israel.

Anklager

Korrupsjonsanklagene dreier seg om 150.000 Olmert skal ha mottatt fra en amerikansk forretningsmann.

Olmert har innrømmet å ha mottatt et langt mindre beløp, men hevder disse pengene ble benyttet til å drive valgkamp.

– Jeg har gjort feil og det angrer jeg på. Nå vil jeg frasi meg mine plikter på en ansvarsfull måte, slik jeg har handlet i hele min periode som statsminister, sa Olmert i talen sin onsdag.

I henhold til israelsk lov skal president Shimon Peres utpeke det medlemmet av nasjonalforsamlingen Knesset som har de beste forutsetningene for å danne regjering. Vedkommende har da 42 dager på seg til å gjøre dette. I denne perioden vil Olmert lede en overgangsregjering. (©NTB)


Les flere nyheter om midtøsten på Startsiden.