Meteorologene tatt på senga

Lynnedslag sett fra Trosterud i Oslo. Alle foto:Marcus Ramberg Les mer Lukk

<pTordengudene tok meteorologene på senga da de tirsdag satte ny lynrekord for sesongen.</p

SINTEFs målinger viser 20.171 lynnedslag for det siste døgnet – en foreløpig toppnotering for 2008.

Men det kraftige tordenværets omfang kom overraskende på landets meteorologer. Samtidig som lynene lyste opp hele Oslo by tirsdag, meldte Meteorologisk institutt (MET) og NRKs værside yr.no fortsatt strålende vær for samme kveld og natt til onsdag.

– Lavtrykket ble mye kraftigere enn forventet. Vi hadde varslet det nord for Oslo, men ikke trodd at det skulle komme så langt ned som til fjorden, forklarer meteorolog Ingrid Bentsen i MET.

Også Storm Weather Center traff et stykke fra blinken på sitt varsel.

– Vi hadde det på værmeldingen som ble sendt tirsdag, men hadde det ikke på mandag. Når det har vært varmt i så lang tid og kommer lokale byger er det vanskelig å forutse omfanget, sier Beate Tveita i Storm.

Ingen store ulykker

Tordenværet, som rammet indre strøk fra Sør-Trøndelag til Østfold, og i mindre grad vestover mot Rogaland, medførte ingen alvorlige hendelser. Men flere vaktsentraler fikk det hektisk likevel.

– Her har det vært full rulle. Det ulte og gikk i alarmer over hele byen, og det har vært flere skogbranner utløst av lynnedslag, sier operasjonsleder Lars Evensen ved Nordre Buskerud politidistrikt i Hønefoss til NTB, men legger til at kraftig regnvær gjorde at ingen av branntilløpene utviklet seg videre.

I Os i Nord-Østerdal ble en 36-årig mor og hennes datter truffet av lynet ved Forolsjøen. De ble fraktet til St. Olavs hospital i luftambulanse, men fikk bare lettere skader, skriver Østlendingen.

I Hedmark og Oppland forårsaket lyn en rekke strømbrudd og en del haglbyger – og antente småskog og lyng flere steder.

– Vi hadde branner i Rendalen, Tynset og Alvdal, men disse ble raskt slukket av brannvesenet, sier operasjonsleder Hans Engh i Hedmark politidistrikt til NTB.

Politiet i Vest-Oppland melder om lignende lettslukkede branntilløp i Valdres og Sør-Aurdal.

Mer torden framover

I Oslo hadde værgudene tydeligvis også bestemt seg for bare å underholde. Politiets operasjonssentral hadde etter flere timer med spektakulært lysshow og regn ikke registrert noen alvorlige hendelser.

Men Østlandet kan belage seg på dundrende forstyrrelser i sommerværet også i dagene framover, før temperaturomslaget blir mer permanent til helgen.

– Både onsdag, torsdag og fredag forventer vi at lokale regnbyger reagerer med den varme lufta fra bakken og forårsaker lyn og torden på store deler av Østlandet. Ut mot kysten vil det være liten fare, men indre strøk er veldig utsatt, sier meteorolog Ingrid Bentsen i MET, som anslår at temperaturen vil holde seg på rundt 25 grader.(©NTB)

Lynnedslag over Trosterud i Oslo.

Lynnedslag over Trosterud i Oslo.

Lynnedslag over Trosterud i Oslo.

Lynnedslag over Trosterud i Oslo.