Skuffelse over WTO-brudd

 Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) var svært skuffet da WTO-forhandlingene i Genève brøt sammen tirsdag kveld. Han mener det ville vært bedre både for norsk landbruk og verdens fattige med en ny avtale. (Foto: Trygve Mellvang-Berg / SCANPIX) Les mer Lukk

<pRegjeringer over hele verden beklager sammenbruddet om en ny global handelsavtale. WTO-sjefen ber landene om å holde fast ved framgangen som ble gjort.</p

Forhandlingene i WTO brøt sammen tirsdag etter at maratonforhandlinger ikke førte fram.

Mot slutten av forhandlingene sto særlig USA og India mot hverandre om de spesielle sikkerhetsmekanismene i landbrukssektoren som skal beskytte bønder i de fattige landene mot lave priser og import av matvarer.

– Sammenbruddet er dårlige nyheter for næringslivet verden over, arbeidere, bønder og særlig de fattige, heter det i en uttalelse fra det amerikanske handelskammeret.

Kina kalte sammenbruddet tragisk og uttrykte skuffelse over at partene ikke kunne komme fram til enighet.

– I en verden som preges av økonomisk nedgang, alvorlig inflasjon og mulige finanskriser, vil sammenbruddet få store konsekvenser på det skjøre multilaterale handelssystemet, sa handelsminister Chen Deming.

Forbløffet

Brasils utenriksminister Celso Amorim sa han var forbløffet over at det ikke var mulig å bli enig om en omfattende handelsavtale bare på grunn av brudd på ett enkelt tema.

– Det er ubegripelig, ubegripelig at det slo feil på grunn av ett tema, det har jeg vanskelig for å forstå, sa han.

Sammenbruddet i WTO-samtalene undergraver Afrikas forsøk på å bekjempe fattigdom, mener Kenyas handelsminister.

– Afrikas mulighet til å oppnå rettferdig handel er blitt alvorlig undergravet ved mangelen på fremskritt i disse forhandlingene, sier handelsminister Uhuru Kenyatta på vegne av en gruppe afrikanske land.

– Afrika trenger sårt å få i gang utvikling og få seg selv ut av fattigdom gjennom at det opprettes rettferdig handel i stedet for bistand, fremholder han.

– Vær voksne

WTO-sjef Pascal Lamy understreket dagen etter sammenbruddet at medlemslandene bør stå fast ved de punktene som man faktisk oppnådde enighet om under de mange samtalene i Genève.

– La oss ikke gå tilbake igjen, sa Lamy til en fransk radiokanal.

– Jeg har hørt alle utviklingslandene gi uttrykk for at det viktigste er å holde fast ved det som ble oppnådd denne uken.

EUs handelskommissær Peter Mandelson ber WTO-landene gjenåpne forhandlingene om en ny avtale til høsten. Verden har gått glipp av en nødvendig «forsikring» ved ikke å bli enige, mener han.

– Så til høsten, etter en sommer med ettertanke, må vi gjenåpne dialogen, pleie forholdet vårt og snakke sammen som voksne om hvor vi går videre, sa Mandelson onsdag. (©NTB)