Frykt for uro i Beograd

 
<pFrykten for uro er stor foran ultranasjonalistenes masseprotest i Beograd tirsdag kveld.</p

Serbiske ultranasjonalister i Serbias radikale parti (SRS) forbereder en stor demonstrasjon mot at Radovan Karadzic skal utleveres til krigsforbryterdomstolen i Haag. Ifølge SRS vil Karadzic-tilhengere komme til Beograd fra hele Serbia og Bosnia, hvor Karadzic fortsatt blir sett på som en krigshelt.

Partiet sier de håper flere titall tusen tilhengere fra hele landet vil delta.

Lederen i SRS, Aleksandar Vucic, sier protesten er rettet mot «det forræderske og diktatoriske regimet» til den provestlige presidenten Boris Tadic, som arresterte Karadzic i forrige uke etter 13 år på rømmen.

Største siden februar

Vucic har oppfordret til en fredelig marsj gjennom de sentrale gatene i Beograd, mens Karadzics bror Luka lover en «Gandhi-lignende» protestmarsj.

Det er ventet at demonstrasjonen vil bli den største i Beograd siden februar, da rundt 150.000 mennesker demonstrerte mot vestlige lands anerkjennelse av Kosovos selvstendighet.

Den amerikanske ambassaden i Beograd ble delvis brent ned, butikker ble ødelagt og McDonalds-restauranten i byen ble rasert, under demonstrasjonen.

Unngå sentrum

Den amerikanske ambassaden har nå rådet amerikanske borgere til å unngå sentrumsområdene i Beograd, hvor demonstrasjonen tirsdag kveld. I brevet som er sendt via e-post til amerikanske borgere i Beograd, blir det anslått av mellom 25.000 til 100.000 mennesker vil delta i protestmarsjen.

Karadzics forsvarer, Svetozar Vujacic, regner med at hans klient blir sendt ut av landet før demonstrasjonen starter. Det er ventet at den vil starte klokken 19 lokal tid.