Folkemøte om bråket på Nordbybråten

Foto:Scanpix
<pNaboene ønsker å stille spørsmål rundt bråket ved asylmottaket i Våler. Mandag får de sjansen under et folkemøte. </p

– Det er et informasjonsbehov. Mange i nærmiljøet har spørsmål de ønsker å stille eller ønske å vite detaljer om saken, sier Våler-ordfører Kjerstin Wøyen Funderud (Sp) til NTB.

Møtet starter klokken 19. Representanter fra mottaksdriver Flyktningestiftelsen, Utlendingsdirektoratet, Våler kommune og politiet vil være til stede på møtet, som holdes i herredshuset, skriver Moss Avis.

Ber om varetekt

Politiet ber om varetektsfengsling for to av de åtte tsjetsjenerne som er siktet etter angrepet mot Nordbybråten transittmottak torsdag.

Fengslingsmøtet blir holdt i Moss tingrett tirsdag klokka 9, opplyser lensmann Per Tore Fremstad i Våler. Fengslingsmøtet blir begjært lukket, og foran møtet vil ikke politiet gå ut med andre opplysninger enn at de to siktede personene ønskes varetektsfengslet på grunn av fare for bevisforspillelse.

De seks andre som er siktet i saken, er løslatt med meldeplikt, sier Fremstad til NTB. Politiet opprettholder siktelsen mot dem.

Vitner

En av de tre kvinnene som skal ha blitt utsatt for vold i forkant av angrepet, har meldt seg for politiet.

– Vi har fått etablert telefonkontakt med henne, og vi håper å få tak i de to andre i løpet av mandag. Det er veldig viktig for oss å få deres historie, for å finne ut om det er årsaken til det som skjedde torsdag, forteller lensmannen.

En bagatellmessig konflikt om barnebråk mellom tsjetsjenske og kurdiske kvinner ved mottaket skal ha ledet til at de tsjetsjenske kvinnene ble truet og slått av flere kurdiske menn, ifølge VG.

Pågrepet lørdag

De to som vil bli begjært varetektsfengslet, er i 20-årene. Begge er ifølge politiet identifisert som gjerningsmenn av vitner ved mottaket.

De to personene ble pågrepet lørdag etter at de ankom mottaket i bil sammen med en tredje person. Den siste i bilen er også siktet. De fem andre ble pågrepet fredag morgen. Én av disse ble løslatt lørdag.

Fremstad utelukker ikke nye pågripelser i løpet av uka, men av hensyn til etterforskningen ønsker han ikke å gå ut med flere opplysninger.

Åtte siktet

I alt åtte personer er siktet for legemsbeskadigelse, samt paragrafen som omhandler at angrepet er begått i fellesskap, etter at en stort antall personer skal ha tatt seg inn på Nordbybråten transittmottak i Våler torsdag i forrige uke. 23 beboere ble skadd. Ingen av dem skal ha fått alvorlige skader.

Hvor stor menneskemengden som gikk til angrep var, er ikke klart, men politiets anslag ligger på mellom 15 og 50 personer.

En av de siktede tsjetsjenerne skal ifølge Aftenposten.no ha jobbet som sikkerhetsvakt ved mottaket i to-tre uker før angrepet. Flere av beboerne skal i avhør ha sagt at de tror mannen hjalp personene som angrep. Mannen er ikke blant dem det blir bedt om varetekt for.