Minst 16 drept i bombeattentat i Istanbul

En kvinne som ble skadd av angrepet i Istanbul. (Foto: Scanpix)  Les mer Lukk

<pMinst 16 mennesker ble drept og 154 skadd da to bomber eksploderte i gågate fullpakket med mennesker i Istanbul søndag kveld.</p

- Det er helt sikkert at dette var et terrorangrep. 14 personer har mistet livet i dette avskyelige angrepet, sier Muammer Guler, guvernør i Istanbul.

Han forteller at bombene var gjemt i søppelbøtter, og at det ikke var noe selvmordsangrep. For minst 15 av de skadde er tilstanden kritisk.

Ingen har tatt på seg ansvaret for bombene, men TV-kanalene NTV og CNN-Turk melder at folk i etterretningstjenesten mener den kurdiske separatistorganisasjonen PKK står bak på grunn av måten angrepet ble utført på.

Visestatsminister Hayati Yazici sier det er for tidlig å fastslå skyldspørsmålet.

- Vi vet det er et terrorangrep. Men vi har ennå ikke nok informasjon til å si hvilken organisasjon som er ansvarlig, sa han til journalister på åstedet.

Mange i gatene

De to bombene gikk av like etter hverandre i en gågate i arbeiderstrøket Gungoren i Tyrkias største by. Gata var full av mennesker som handlet eller spiste i kafeer etter en varm søndag.

Etter den første mindre eksplosjonen, som skjedde i en telefonkiosk, strømmet folk ut i gatene for å se hva som hadde hendt, ifølge NTV. Noen minutter etter fulgte en kraftigere eksplosjon 50 meter lenger nede i gata som krevde mange menneskeliv.

- Det faktum at det var mange mennesker i området, har gjort at et stort antall mennesker ble rammet, sier Guler.

Umiddelbart etter eksplosjonene meldte lokale TV-stasjoner at de trolig var forårsaket av en gasslekkasje. Men senere opplyste politiet at det dreide seg om to bomber.

Panikk

Eksplosjonene skapte panikk i gatene, og TV-bilder viste ambulanser som brakte hardt sårede personer til sykehus.

- Vi har tatt imot nærmere 30 svært hardt skadde personer, sier Abdullah Toker fra sykehuset i Gungoren.

Mange mennesker lå blodige og ille tilredt i gata mens de ventet på legehjelp. Glasskår og klær fra knuste vindusutstillinger lå strødd, og parkerte biler var smadret.

Foruten PKK har venstreekstremister og islamister også stått bak bombeangrep i Istanbul tidligere.

Angrepet er det blodigste i Istanbul siden 2003 da 32 mennesker ble drept i et al-Qaida-angrep mot det britiske konsulatet og en britisk bank. Fem dager før ble 27 mennesker drept i et selvmordsangrep på to synagoger. (©NTB)