På tide å velge visepresident

 
<pEtter måneder med intriger og hemmelighetskremmeri forbereder Barack Obama og John McCain seg på å presentere sine visepresidentkandidater.</p

Fakta om valg av visepresident  

*Visepresidenten kommer gjerne fra andre politiske ståsteder, delstater eller etniske grupper enn der presidenten har sin styrke, for å trekke stemmer.

*Aktuelle demokratiske kandidater er:

– Senator Hillary Clinton fra New York

– Senator Evan Bayh fra Indiana

– Guvernør Kathleen Sebelius fra Kansas

– Guvernør Tim Kaine fra Virginia

– Tidligere senator Sam Nunn fra Georgia

– Senator Joe Biden fra Delaware

– Senator Chris Dodd fra Connecticut

– Guvernør og tidligere energiminister Bill Richardson fra New Mexico

* Aktuelle republikanske kandidater er:

– Tidligere guvernør og forretningsmann Mitt Romney fra Massachusetts

– Guvernør Mike Huckabee fra Arkansas

– Guvernør Charlie Crist fra Florida

– Utenriksminister Condoleezza Rice

– Handelsrepresentant Rob Portman fra Ohio

– Tidligere guvernør i Pennsylvania og minister for indre sikkerhet, Tom Ridge

– Guvernør Tim Pawlenty fra Minnesota

– Guvernør Bobby Jindal fra Louisiana

– Senator John Thune fra South Dakota

– Guvernør Sarah Palin fra Alaska

Spekulasjonene går høyt. Vil Obama danne det mange kaller et drømmelag med Hillary Clinton? Vil McCain prøve å ta initiativet fra Obama ved å velge en kvinne eller en person fra en annen etnisk bakgrunn enn det kritthvite republikanske?

Siden det er lite sannsynlig at de ønsker å konkurrere med OL som åpner 8. august, går de sannsynligvis ut med sine valg i løpet av de neste par ukene, eller etter OL i dagene før landsmøtene i slutten av august.

Taktikk og strategi

Siden alt dreier seg om taktikk i en amerikansk valgkamp, har det vært spekulert på om McCain ville prøve å ta luven fra Obamas verdensturné ved å lansere sin kandidat mens Obama var borte.

Men nå rådes McCain til å vente til siste dag av Demokratenes landsmøte for å ta søkelyset fra Obama.

Tradisjonelt velger en presidentkandidat en makker som utfyller ham ved å komme fra en annen del av landet eller et annet sted på det politiske spekteret, slik at laget kan trekke stemmer fra flest mulig velgergrupper.

For eksempel valgte nordstats-aristokraten John Kennedy den konservative og mer folkelige Texas-politikeren Lyndon Johnson, og liberale Al Gore utpekte den konservative jødiske senatoren Joseph Lieberman.

Drømmelag?

Mange ønsker at Obama skal velge sin slagne rival Hillary Clinton. Det vil trekker stemmer fra de mange kvinnene som er dypt såret over at Clinton ble beseiret.

Men det er lite sannsynlig at han utpeker en så sterk personlighet som han risikerer å komme i skyggen av, og som attpåtil har med seg en enda mer dominerende personlighet som ektemannen Bill inn i Det hvite hus.

En het kandidat er den populære guvernøren Kathleen Sebelius i det republikanske Kansas. Men velger han en annen kvinne enn Clinton, risikerer han et endelig brudd med mange av Hillarys tilhengere.

Guvernør Tim Kaine fra Virginia og senator Evan Bayh fra Indiana er aktuelle om han satser på å vinne tradisjonelt republikanske delstater, og senator Joe Biden og tidligere senator Sam Nunn er på banen om han vil ha noen med mer utenrikspolitisk erfaring enn han selv har.

Siden han selv er svart, velger han neppe noen fra en annen etnisk minoritet, selv om New Mexico-guvernør Bill Richardson, av mexicansk avstamning, er anerkjent som en habil kandidat.

Ung og etnisk?

McCain kan overraske om han utpeker den unge Louisiana-guvernøren Bobby Jindal, som har indisk bakgrunn. Men en 37-åring kan bli litt for ung.

Et populært valg for mange ville være utenriksminister Condoleezza Rice, som er både svart og kvinne. Men det ville knytte McCain nærmere Bush-regjeringen enn behagelig er. Mer sannsynlig er guvernør Charlie Crist i Florida.

Oftest nevnes rivalene fra valgkampen, Mike Huckabee, som appellerer til kristen-konservative som ikke helt stoler på McCain, og Mitt Romney, som ville tilføre McCain økonomisk ekspertise McCain selv innrømmer han mangler.

Men Huckabee ville skremme bort uavhengige velgere som McCain satser sterkt på, mens mormonen Romney ville få mange kristenfundamentalister til å bli hjemmesittere.