Politiet leter etter 35 tsjetsjenere

 
<pPolitiet mener at ytterligere 35 tsjetsjenere var involvert i det brutale angrepet på asylmottaket i Våler, i tillegg til de fem som allerede er siktet i saken.</p

Politiet mener at ytterligere 35 tsjetsjenere var involvert i det brutale angrepet på asylmottaket i Våler, i tillegg til de fem som allerede er siktet i saken.

Fem tsjetsjenere er siktet etter straffelovens paragraf 229, som omhandler legemsbeskadigelse, skjerpet med paragraf 232, som blant annet omhandler at angrepet er begått av flere i fellesskap.

– Siktelsen er skjerpet ved at disse har opptrådt som en gjeng. Vi mener dette rammes av loven om gjengkriminalitet, sier lensmann Per Tore Fremstad til Dagbladet.

Fremstad opplyste lørdag til NTB at en av de fem er løslatt. Han mener at den løslatte ikke kan forspille bevis, men sier til Dagbladet at siktelsen både mot ham og de fire andre opprettholdes.

Krevende etterforskning

Lørdag jobbet Kripos med å sikre blodspor og andre kriminaltekniske spor fra området. Fremstad håper etterforskningen vil føre dem nærmere angriperne som fortsatt er på frifot. Politiet begynner nå å få oversikt over hva som har skjedd.

– Vi tror nå at det er rundt 40 personer som har deltatt i angrepet, sier Fremstad.

Han varsler at jobben med å spore opp de rundt 35 andre blir stor. Politiet får hjelp av fire etterforskere fra Kripos til dette.

Ifølge politiet er det ingen overvåkingskameraer ved asylmottaket som har fanget opp angrepet. Politiet har heller ingen registreringsnumre eller gode vitnebeskrivelser på hva slags biler angriperne ankom i.

– Det er stor sannsynlighet for at angriperne kom fra hele østlandsområdet. De har samlet troppene, sier Fremstad.

– Alvorlig konflikt

En bagatellmessig konflikt om barnebråk mellom tsjetsjenske og kurdiske kvinner har hittil vært fremholdt som årsaken til angrepet. Men konflikten dagen før angrepet var mer alvorlig, ifølge VG.

Etter at tre tsjetsjenske kvinner hadde kranglet med en kurdisk småbarnsmor, skal de ha blitt slått og truet av flere kurdiske menn.

– De tsjetsjenske kvinnene fortalte at de var blitt slått av de kurdiske mennene. De ble undersøkt på legekontoret, og vi rådet dem til å politianmelde saken. To av kvinnene følte seg utrygge, og vi ga dem permisjon til å forlate mottaket, sier mottaksleder Ole Morten Lyng.

Da kvinnene ble hentet av over ti mannlige slektninger samme dag, brøt det nesten ut slåsskamp, ifølge VG. Lyng opplyser at de ansatte fikk roet gemyttene, og at kvinnene skulle komme tilbake dagen etter for å anmelde saken.

Men kvinnene kom ikke tilbake torsdag. Den kvelden ble mottaket angrepet av rundt 40 tsjetsjenske menn.

23 personer som bor på mottaket ble skadd under angrepet sent torsdag kveld. Skadeomfanget karakteriseres som fra lett til moderat.