Pasient hadde stiv nakke - tok fyr

<pEn 44 år gammel mann må tilbringe resten av sommeren i skyggen etter at han onsdag fikk kraftige brannskader i forbindelse med behandling på et legekontor på Grønland i Oslo.</p

Oslo (NTB): 44-åringen sier til Aftenposten at han var innom fastlegekontoret for å få behandling mot stiv nakke. 44-åringen er fra før kjent med legens alternativbehandling bestående av akupunktur og kopping.

Kopping er en behandlingsform som benytter sugekopper på pasientens kropp for å øke blodsirkulasjonen.

Legen fortalte torsdag til Aftenposten.no at han vasket pasienten med sprit, og at det plutselig bare begynte å brenne.

- Det er feil når legen sier at det var medisinsk sprit som selvantente. Når han driver med kopping er det legen som tenner på spriten for å skape et undertrykk som kan «suge» energi ut av muskulaturen, sier 44-åringen.

- Det behøver ikke å ha vært mye sprit som rant, men jeg følte at det rant en betydelig mengde væske. Så kom flammene. Smerten var voldsom. Jeg hoppet ut av sengen, rev opp døren, og veltet meg ned på gulvet mens jeg hylte av smerte. Først da sekretæren løp og låste døren til venteværelset, reagerte legen som hadde stått som paralysert, sier 44-åringen.

Det siste han husker er at legen sa han skulle sende 44-åringen en sykmelding.

Torsdag ble han skrevet ut fra Rikshospitalets hudavdeling, men må regne med minst én måneds etterbehandling.

Grønland politistasjon har skrevet en rapport om branntilløp, og vil fredag trolig varsle Arbeidstilsynet.

Bydelsoverlege Finn Bowim i Gamle Oslo sier kopping ikke er anerkjent medisinsk metode, og opplyser at behandling som medfører innleggelse på Rikshospitalet med andregradsforbrenning bør rapporteres til Helsetilsynet. (©NTB)