Fant bortført svensk jente i Kambodsja

<pKambodsjansk politi har pågrepet en norsksvensk mann som er ettersøkt av Interpol for å ha kidnappet sin egen datter fra hennes hjem i Sverige.</p

Over ett års leting er over for moren til den sju år gamle jenta som i fjor sommer ulovlig ble brakt til Kambodsja av sin egen far.

Det kambodsjanske innenriksdepartementets direktør for bekjempelse av menneskesmugling, Bith Kim Hong, opplyser at mannen ble pågrepet 200 kilometer nord for hovedstaden Phnom Penh sammen med datteren etter at politiet hadde fått et tips.

– Han hadde klippet jentas hår og kledd henne som en gutt og endret navnet hennes litt for å unngå å bli oppdaget, sier Bith Kim Hong.

Etterlyst

Den svenske mannen har vært etterlyst i Göteborg siden 4. juni i fjor da jenta forsvant.

– Han ble pågrepet fordi han ikke hadde gyldig pass og dermed befant seg ulovlig i landet. Politiarbeidet har fungert aldeles utmerket. Vi har fått utrolig god hjelp fra det lokale politiet som lyktes med å finne ut hvor han var, sier Gerd Brantlid fra politiet i Göteborg.

Pågripelsen fant sted natt til tirsdag. Ifølge Aftonbladet er jenta nå gjenforent med sin mor, og de to skal være på vei hjem til Sverige.

– Jobbet hardt

Moren har i over ett års tid jobbet med å finne jenta og tilbudt belønning til den som kunne bidra til at hun kom til rette. Hun har reist til Kambodsja for å skape oppmerksomhet rundt saken og uttalte seg til kambodsjanske medier senest i forrige uke.

– Det er mulig at det var da det ble bevegelse i saken. Framfor alt er det vitneopplysninger som gjorde at man gikk til aksjon i akkurat dette området. Moren har jobbet hardt for at dette skulle løse seg på en god måte, sier Kent Widing ved Interpols avdeling i Sverige.

Utleveres

Det var tidligere torsdag uklart hvorvidt mannen var svensk eller norsk. Norsk UD bekrefter imidlertid overfor NTB at mannen har svensk statsborgerskap.

– Vi bekrefter at mannen er svensk, og vi anser dette som en svensk sak, sier kommunikasjonsrådgiver i UD Kristin Melsom, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Arnstein Øyslebø i organisasjonen Familiestiftelsen opplyser til NTB at mannen er født og oppvokst i Oslo-området, men at han kan ha søkt om svensk statsborgerskap. Familiestiftelsen har i lengre tid fulgt saken og skrevet om den på sine nettsider.

Politiet i Göteborg venter nå på at mannen skal utleveres til Sverige.

– Han kommer til Sverige tidligst i begynnelsen av neste uke. Da kommer han også til å bli avhørt, sier Brantlid. (©NTB)