«Lønsj» åpner kritikeruka i Venezia

Pia Tjelta, Aksel Hennie og Ane Dahl Torp er med i «Lønsj». Foto: Scanpix . Les mer Lukk

<pDen norske filmen «Lønsj» er blitt invitert til å åpne kritikeruken under filmfestivalen i Venezia 28. august.</p

Den norske filmen «Lønsj» hadde premiere i februar i år. Filmen er laget av debutregissør Eva Sørhaug, og hovedrolleinnehaverne er Aksel Hennie, Pia Tjelta og Ane Dahl Torp. Filmen er blitt invitert til å være åpningsfilmen til kritikeruken under Venezia filmfestival.

– Dette er første gang i historien at en norsk film er invitert til kritikeruken i Venezia. Erfaringer fra de siste årene tyder på at internasjonale filmfestivaler prioriterer filmer som ennå ikke har hatt premiere. Det var også signalene fra Venezia, men de likte filmen så godt at de bestemte seg i løpet av helgen for å vise den uansett. Og da ble det som åpningsfilm, sier utenlandsansvarlig Stine Oppegaard i Norsk filminstitutt til NTB.

Siden «Lønsj» er åpningsfilm kan den ikke konkurrere om prisen for beste film på 3.000 euro, men den kan fremdeles være med i kampen om beste debutantfilm hvor førstepremien er 100.000 dollar.

Filmen er produsert av Spillefilmkompaniet 4 1/2. Produksjonsselskapet står også bak filmer som Reprise (Joachim Trier), Blodsbånd (Marius Holst) og Naboer (Pål Sletaune).

«Lønsj» har blitt sett av over 75.000 publikummere i Norge. (©NTB)