Vil forsvare seg selv

Foto: Scanpix. 
<pFolkemordtiltalte Radovan Karadzic vil føre sitt eget forsvar ved FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia. Han kan bli overført til Haag allerede til helgen.</p

– Karadzic vil ha et juridisk team i Serbia, men han skal føre sitt eget forsvar under rettssaken i Haag, sier Karadzics forsvarer Svetozar Vujacic til nyhetsbyrået Reuters.

– Han er overbevist om han med Guds hjelp vil vinne.

Vujacic forteller også at Karadzic har klippet håret og barbert bort det lange skjegget han hadde anlagt mens han har vært på rømmen.

Overføres til helgen

Karadzic vil bli overført til domstolen i Haag til helgen eller tidlig neste uke, ifølge en talsmann for påtalemyndigheten i Beograd.

Talsmann Bruno Vekaric sier til kringkastingen B92 at den nøyaktige datoen ikke er fastsatt, og er avhengig av tiden Karadzic og hans forsvarer bruker på å anke avgjørelsen om utlevering.

– Identiteten hans er bekreftet. Forsvaret har nå tre dager til å anke, noe Karadzics forsvarer alt har sagt han vil gjøre. Etterpå har domstolen tre dager på å behandle anken, og alt avsluttes med innenriksministerens underskrift. Realistisk kan det skje mandag eller tirsdag, kanskje enda tidligere. Alt avhenger av når retten møtes, sier Vekaric.

Avisen Blic skriver uten forbehold at Karadzic blir utlevert til Haag lørdag.

Strid om familiebesøk

Karadzics forsvarer forteller til B92 at etterforskningsdommeren med ansvar for saken har gitt Karadzic tillatelse til å motta besøk fra familien, men at den internasjonale representanten for Bosnia-Hercegovina, Miroslav Lajcak, har motsatt seg dette.

Karadzics bror Luka Karadzic sier til nyhetsbyrået Tanjug at den arresterte broren så langt er fornøyd med behandlingen han har fått i varetekt.

Beskyttet

Serbiske etterretningsorganisasjoner beskyttet Karadzic mens han var i Serbia, innrømte innenriksminister Ivica Dacic onsdag.

– De hemmelige tjenestene beskyttet ham, og de hemmelige tjenestene har nå overlevert ham, sa Dacic ifølge flere Beograd-aviser. Dacic er også leder av det serbiske sosialistpartiet, som i sin tid ble ledet av Serbias sterke mann Slobodan Milosevic.

Serbisk politi, underlagt innenriksdepartementet, skal ikke ha vært med på arrestasjonen av Karadzic. Avisen Blic skriver at det var fire agenter fra den serbiske sikkerhets- og etterretningstjenesten BIA som arresterte Karadzic på en buss.

Innenriksminister Dacic var imot å arrestere Balkans og Europas mest ettersøkte mann, ifølge serbiske medier. Han ville bare la det skje dersom Karadzic overga seg frivillig.

– Arrestert mandag

Rasim Ljajic, den serbiske regjeringens ansvarlige for samarbeid med FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY), sier at Karadzic ble arrestert mandag kveld, ikke fredag som Karadzic og hans forsvarer har hevdet. Operasjonen begynte mandag og pågikk i ni timer, sier han til den statlige serbiske kringkastingen RTS.

– Det skrives alt mulig i mediene, men av forståelige grunner kan jeg ikke kommentere fordi vi må behandle visse ting knyttet til støttenettverket meget alvorlig. Jeg kan ikke svare på det spørsmålet, svarer han på spørsmålet om nøyaktig hvor Karadzic ble arrestert.

Han lover likevel at mange «løse tråder» vil bli knyttet sammen de kommende dagene.

– Vi visste ikke om den saken ville bli brakt i havn før umiddelbart før arrestasjonen, sier han videre, og lover at jakten på de gjenværende ettersøkte fortsetter.

Men en kvinne sier til Blic at Karadzic ble arrestert fredag. Han var på bussrute 73 og hadde spaserstokk og hatt, og fordi han så gammel og syk ut, tilbød hun ham plassen sin. Bussjåfører på denne ruten sier derimot at de ikke har sett noen mann med Karadzics utseende. (©NTB)