Frykter krig mellom Thailand om Kambodsja

Thailendere tok mandag del i våpenøvelser i landsbyen Baan Dan, i nærheten av tempelruinene Preah Vihear. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

<pKrigsfrykten øker på begge sider av grensen mellom Thailand og Kambodsja på grunn av striden om tempelruinene Preah Vihear.</p

Fakta  
* Preah Vihear-tempelet ble reist i begynnelsen av det 11. århundre under kambodsjanske kong Suryvarman den førstes styre.
* Tempelruinene klamrer seg til en fjelltopp i et fjellområde på grensen mellom Thailand og Kambodsja.
* Franske koloniherrer tegnet i 1907 et kart der tempelruinene ligger på Kambodsjas side av grensen.
* Thailand anerkjenner ikke dette kartet som gyldig, og mener at en tidligere avtale viser at fjellet er på thailandsk territorium.
* Tempelruinene ble okkupert av thailandske soldater på 1950-tallet, men de ble tvunget til å forlate området etter en kjennelse i Den internasjonale domstolen i Haag i 1962, som aksepterte Kambodsjas krav på området.
* 9 juli i år førte UNESCO tempelruinene opp på FN-organisasjonens liste over verdensarv.

PRIO-direktør Stein Tønnesson betegner situasjonen som svært bekymringsfull.

– Det er all grunn til å frykte krigshandlinger. Begge parter mener de har krav på området, og de står tett på hverandre. Da er det stor risiko for at det kan bryte ut kamper, sier Tønnesson til NTB.

Over 500 thailandske soldater og 1.000 kambodsjanske står i disse dager oppstilt rundt tempelet Preah Vihear, som befinner seg på kambodsjansk side like ved grensen mellom de to landene. Innbyggere i grenseområdet har de siste dagene flyktet på grunn av den stadig striere konflikten, og onsdag øvde thailendere i området seg på evakuering og bruk av våpen, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Haag-dom

Både Thailand og Kambodsja gjør krav på tempelruinene, som stammer fra det 11. århundre. UNESCO førte i begynnelsen av juli Preah Vihear opp på FN-organisasjonens verdensarvliste, noe som blåste nytt liv i den gamle konflikten.

Tempelruinene ble okkupert av thailandske soldater på 1950-tallet, men disse ble tvunget til å forlate området etter en kjennelse i Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag i 1962, hvor Kambodsjas krav på området ble anerkjent. Dommen har vært et sårt punkt for Thailand, som har kommunikasjonsmessig best tilgang til ruinene. Likevel sitter Thailand trolig med dårlige kort for hånden.

– Så lenge begge parter er folkerettslig forpliktet av dommen i Haag, har ikke Thailand noe å fare med, sier Tønnesson.

Betydning for ASEAN

PRIO-direktøren mener grensekonflikten er av fundamental betydning også for den sørasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN. Helt siden organisasjonen ble grunnlagt i 1967, har medlemslandene klart å unngå væpnede grensekonflikter. Håpet har vært at etter at ASEAN utvidet, og blant andre Kambodsja ble tatt opp som medlem, skulle kulturen for å unngå grensekonflikter videreføres.

– Dersom Thailand og Kambodsja nå støter sammen, vil det bety et brudd på en lang fredstradisjon i ASEAN, sier Tønnesson.

PRIO-direktøren legger til at tempelruinene har fått økt betydning de siste årene på grunn av det store antallet turister som besøker både Preah Vihear og det kjente Angkor Wat-tempelet i Kambodsja.

– Templene har turistmessig stor betydning, og er viktig for landenes økonomi, påpeker Tønnesson.

FNs sikkerhetsråd

Forhandlere fra Thailand og Kambodsja prøvde i begynnelsen av uken å løse konflikten, men samtalene førte ikke fram. ASEAN hadde krisesamtaler om situasjonen tirsdag, men heller ikke her kom forhandlerne fram til en løsning.

Kambodsjas utenriksminister Hor Namhong har uttalt at han frykter en «umiddelbar forestående krigstilstand», og bett FN ta opp saken i Sikkerhetsrådet. Rådet vil trolig diskutere saken neste uke, ifølge kilder ved FN-hovedkvarteret i New York.

Tønnesson mener grensekonflikten er en typisk sak for Sikkerhetsrådet, og at det derfor er naturlig at den blir tatt opp. Han påpeker imidlertid at det er Vietnam, Thailands gamle rival, som for tiden sitter med formannskapet i Sikkerhetsrådet.

– Sikkerhetsrådet er ikke helt nøytral i denne saken, og Vietnam vil trolig støtte Kambodsja. Mest sannsynlig er det imidlertid at Sikkerhetsrådet ser på den gamle domsbeslutningen, og kommer med en resolusjon hvor de ber Thailand respektere Kambodsjas krav på området, sier han. (©NTB)