På den kinesiske overklassens klubb

Mangemillionær Zhang Lan troner bokstavelig over luksusklubben LAN i Kinas hovedstad Beijing. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Les mer Lukk

<pBeijings LAN-klubb retter seg mot folk med «høy standard og god smak», forteller en av klubbens betrodde medarbeidere. Her møtes Kinas nye overklasse.</p

Toalettet i den eksklusive LAN-klubben i Beijing kan skape forvirring hos vanlige dødelige om hva slags rom man befinner seg i.

LAN-klubben er oppkalt etter eieren, Zhang Lan, kanskje Kinas rikeste kvinne. Hun lar seg fotografere, men vil ikke intervjues.

Målgruppen for klubben har hun omtalt som «administrerende direktørklassen», i et intervju med det engelskspråklige magasinet China Business.

Klubben, åpen fra 11 om formiddagen til 2 om natten, er utsmykket og designet av den franske stjernedesigneren Philippe Starck. Vil du leie restauranten til et privat arrangement, koster det ca. 125.000 kroner for en ettermiddag-kveld. Før du har begynt å spise og drikke, vel å merke.

– Sosialisme?

– Men er det ikke vanskelig å drive en slik klubb i et sosialistisk land?

– Kina er nå mer åpent og moderne, svarer en medarbeider som verken kan navngis eller avbildes.

– Og regjeringen gir oss god støtte. Vår eier har gode forbindelser med regjeringen.

I alt 2.000 plasser har etablissementet, fordelt på 6.000 kvadratmeter. Viktige gjester behøver ikke synes. De kan kjøre rett i garasjen i kjelleren, og klubbens sikkerhetsfolk får dem opp i en av de private heisene. Deretter kan de loses diskré til et av klubbens 35 private rom, små og store.

LAN-klubben har en hel etasje i Beijings Twin Towers. De unge må være vakre for å få jobb her. De må også ha sans for diskresjon.

Artikkelen fortsetter under bildet

Ett av de mellomstore, private rom man kan leie for en ettermiddag-kveld i LAN-klubben i Beijing, innrettet mot eliten i det kin

Regjeringsmedlemmer vanker her. Det samme gjør IOK-presidenter, borgermestre, presidenter i nasjonalforsamlinger og selvsagt sjefer og eiere av globale selskaper.

Helst ikke fullt

Zhang Lans millionærklubb er åpen for alle. Bare de er pent kledd og kan betale for seg. Men de vil helst ikke ha det helt fullt. – De som kommer her, vil ikke oppleve det trangt, sier en medarbeider.

– Vår gjennomsnittsgjest spiser for 450 kroner. Med drikke blir det dobbelte.

Dette tilsvarer månedslønna til migrantarbeiderne som bygde Twin Towers.

– Vi er toppmerket i Kina på vårt område. Vi bryr oss om miljø og kvalitet, tilføyer medarbeideren.

Zhang Lans førsteklasses restaurantkjede South Beauty vant således anbudskonkurransen for å bespise viktige personer under OL i Beijing: Deltakerne, IOK, Kinas regjering, mediene og gjestene, fortalte eier Zhang Lan selv for vel et år siden. Det viktigste ved dette var ifølge henne ikke å tjene penger, men å styrke merkenavnet.

– Patriotisme

Eier Zhang Lans rikdom bygger på restaurantkjeden South Beauty, som er bygd opp de siste ti årene og nå omfatter 30 restauranter i Kinas storbyer. Hun sier at restaurantene er beregnet på Kinas «hvitsnipper» og at virksomheten bygger på «patriotisme».

– Vi snakker ikke bare om penger. Jeg er ikke som sjefene i andre private selskaper. Vi trenger ikke penger. Profitten vår er virkelig høy, sa hun til China Business og tilføyde at overskuddet var «flere hundre millioner yuan», eller flere hundre millioner kroner.

– Jeg elsker landet mitt, sier hun om hvorfor hun kom tilbake til Kina fra Canada. (©NTB)