Internasjonal jubel over pågripelsen

Thorvald Stoltenberg er en av mange som glade for pågripelsen av Radovan Karadzic. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pHistorisk, er ordet internasjonale ledere og eksperter bruker for å beskrive pågripelsen av folkemordtiltalte Radovan Karadzic.</p

– Dette er et historisk øyeblikk for ofrene, som har ventet 13 år på at Karadzic skal stilles for retten, sier FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som berømmer Serbia for pågripelsen av den tidligere presidenten for de bosniske serberne.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) tror pågripelsen vil bidra til å normalisere forholdet mellom Beograd og Europa.

– Vi har alltid understreket overfor serbiske ledere viktigheten av å overlevere ettersøkte krigsforbrytere til FNs krigsforbryterdomstol, sier Støre til NTB.

Pågripelsen av Karadzic er et stort skritt på veien til et serbisk EU-medlemskap, fastslår både EU-kommisjonen og det franske EU-formannskapet.

– På vegne av EU-kommisjonen hilser jeg velkommen nyheten om arrestasjonen av Radovan Karadzic. Dette er en veldig positiv utvikling som vil bidra til å gi Vest-Balkan rettferdighet og varig forsoning, sier EU-kommisjonens president José Manuel Barroso.

– Europas bin Laden

Amerikanske myndigheter takker Serbia for at landet pågrep krigsforbrytertiltalte Karadzic og mener arrestasjonen er et viktig bevis på den serbiske regjeringens samarbeid med Den internasjonale krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia (ICTY).

USAs tidligere fredsmekler på Balkan, Richard Holbrooke, gleder seg stort.

– Dette er storartede nyheter. Dette er Europas mest ettersøkte mann, Europas Osama bin Laden. Han har unngått å bli tatt til fange i snart 13 år, sier Holbrooke.

– Han var den fremste arkitekten bak den etniske rensingen. I mine øyne var han verre enn tidligere president Slobodan Milosevic, og han var blitt en slags Robin Hood-figur for de bosniske serberne, sier den tidligere fredsmekleren.

Ikke overrasket

Thorvald Stoltenberg, som var FNs spesialutsending og fredsforhandler på Balkan fra 1993 til 1995, har ventet på arrestasjonen av Karadzic siden da.

– Jeg er veldig fornøyd med at han nå er tatt, men det forbauser meg ikke. Før eller siden ville han bli tatt, det har jeg vært sikker på siden 1995, sier Stoltenberg til NTB.

Den bosnisk-muslimske lederen Haris Silajdzic er glad for arrestasjonen, men mener Karadzics og Slobodan Milosevics «prosjekt for etnisk rensing dessverre fremdeles lever videre i Bosnia-Hercegovina».

Historisk

Folkerettsjurist og seniorforsker ved PRIO Morten Bergsmo er enig med politikere og ledere verden over i at pågripelsen av Radovan Karadzic er historisk.

– Hvis Karadzic nå stilles for retten i Haag, så viser det at vi er kommet langt i å bygge et troverdig system for straffansvar for krigsforbrytere, også ledere. Det viser at man har stor tillit til internasjonal strafferettspleie, mener Bergsmo.

Professor Svein Mønnesland ved Universitetet i Oslo understreker at pågripelsen er svært viktig for ofrene for krigen i Bosnia.

– Det er veldig viktig for Bosnia, for ofrene og for alle dem som har ment det er blodig urettferdig at de mest ansvarlige ikke er blitt stilt for retten, sier Mønnesland. (©NTB)