Englas mor gråt i retten

 Foto: Scanpix.
<pEngla Juncosa Höglunds mor sto tirsdag for første gang ansikt til ansikt med Anders Eklund, mannen som er tiltalt for å ha drept datteren hennes. Det ble en tøff påkjenning for Carina Höglund.</p

Rettssaken  
*Den 42 år gamle lastebilsjåføren Anders Eklund står for retten i Stockholm. Han er tiltalt for grov voldtekt og drap på to personer.
*Størst oppmerksomhet har drapet på ti år gamle Enga Juncosa Höglund i Stjärnsund i Midt-Sverige vakt. Eklund har tilstått at han begikk dette drapet i april i år.
*Han har også tilstått å ha drept 31 år gamle Pernilla Hellgren for åtte år siden. Han hevdet først at hun frivillig hadde sex med ham, men innrømmer nå å ha voldtatt henne.
*Rettssaken finner sted i et tungt sikret lokale i Stockholm. Saken ble av sikkerhetsgrunner flyttet hit fra Falun-traktene i Sverige, der forbrytelsene Eklund er tiltalt for, skjedde.
*Eklund risikerer å bli dømt livsvarig fengsel, dersom han finnes skyldig etter tiltalen. I henhold til svensk praksis betyr det at han ikke slipper fri før tidligst midt på 2020-tallet. (©NTB)

Tidlig på ettermiddagen tirsdag var forklaringen over. Forsvarer Leif Silbersky beskrev stemningen i rettssaken mens tiltalte ga sin versjon av hendelsene, som den mest fortettede han noensinne har opplevd.

– Jeg har aldri i løpet av mine 46 år som advokat vært med på en så ladet situasjon, sa Silbersky.

Tidligere tirsdag gråt Carina Höglund, Englas mor, høylytt mens aktor beskrev funn av spor etter Englas blod i tiltalte Anders Eklunds bil.

Nå og da tittet hun opp på Eklund som ikke fortrakk en mine.

Voldtekt og drap

Andre dag i rettssaken mot Eklund var viet voldtekten av og drapet på ti år gamle Engla 5. april i år. Dagen før hadde retten i Stockholm tatt for seg drapet på 31-åringen Pernilla Hellgren for åtte år siden.

Onsdag skal aktor og forsvarer holde sine sluttinnlegg i saken. Tingretten i Stockholm har bestemt at disse innleggene skal holdes for åpne dører, slik at både medier og publikum kan være til stede.

Aktor Patrik Säflund innledet tirsdagens rettsmøte med å beskrive hvordan Engla spilte fotball i Stjärnsund i Midt-Sverige dagen da hun ble drept. Hun ville sykle hjem selv etterpå, og fikk lov til det av mamma Carina.

Kom ikke hjem

– Men Engla kom ikke hjem, understreket Säflund, og sa at det samme lørdag ble innledet en omfattende leteaksjon.

Säftlund fortalte videre om arrestasjonen av den 42 år gamle lastebilsjåføren Anders Eklund, som åtte dager etter forsvinningen tilsto å ha drept jenta.

Blodspor fra Engla ble funnet i bakdøren på Eklunds bil, en rød Saab. Både denne bilen og Engla er å se på et bilde som et vitne ved en ren tilfeldighet tok drapsdagen, og dekkspor på stedet der jenta sist ble sett i live, stemmer med dekkene på Eklunds bil.

– Eklund parkerte bilen, fikk tak i Engla og forgrep seg på henne seksuelt. Etterpå drepte han henne med overlegg og la den døde jenta bak i bilen, sa Patrik Säflund mot slutten av sitt foredrag.

– Overskygges

Eklunds forsvarer Leif Silbersky sa i retten tirsdag at Anders Eklund innrømmer å ha gjort det han er tiltalt for. Men Silbersky mente at tiltalepunktet om grov voldtekt mot Engla overskygges fullstendig av drapet, og at Eklund dermed ikke kan dømmes for voldtekten.

Etter en pause i forhandlingene kunngjorde dommeren at resten av dagens rettsmøte skulle finne sted bak lukkede dører. Engla Juncosa Höglunds familie hadde bedt om at denne delen av saken skulle skje uten at offentligheten hadde adgang.

På rettens program for resten av dagen sto avhør av Anders Eklund. Dessuten skulle en rettsmedisiner snakke om skadene på Englas kropp, og disse opplysningene mener retten ikke bør bli offentlig kjent. (©NTB)