Skjulte seg bak langt hår og skjegg

Slik så Radovan Karadzic ut da han ble arrestert. Foto: Scanpix.  Les mer Lukk

<pNærmest ugjenkjennelig med sitt lange hvite hår og skjegg levde Radovan Karadzic åpent i Beograd i lang tid. Advokaten hans vil drøye utleveringen til krigsforbryterdomstolen i Haag så lenge som mu

Fakta  
* FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) ble opprettet av FNs sikkerhetsråd i 1993.
* Domstolen ligger i Haag og har jurisdiksjon over enkeltpersoner som er ansvarlige for folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i det tidligere Jugoslavia etter 1. januar 1991.
* Den belgiske juristen Serge Brammertz overtok ved nyttår som sjefanklager ved domstolen.
* Domstolen har reist tiltale mot 161 serbere, kroater og bosniske muslimer.
* 56 er hittil funnet skyldige, ti er frifunnet og 36 saker er henlagt, flere av dem etter at de tiltalte døde.
* Det pågår for tiden 27 rettssaker ved domstolen, mens fem tiltalte venter på å få sine saker for retten.
* To tiltalte er fortsatt på flukt; de bosniske serbernes tidligere militære leder, general Ratko Mladic, og den serbiske kroaten Goran Hadzic. (NTB)

Karadzic benyttet dekknavnet Dragan Davic og arbeidet med alternativ medisin ved en privat klinikk da han ble pågrepet. Den folkemordstiltalte 63-åringen har vært på rømmen siden han gikk under jorda i 1997.

I mellomtiden har han anlagt langt hår og skjegg og er i dag svært forskjellig fra den Karadzic man kjente fra 1990-tallet.

– Han var veldig overbevisende. Han gikk åpent rundt i byen, men ingen kjente ham igjen, sa statsadvokat Vladimir Vukcevic på en pressekonferanse i Beograd tirsdag.

Anken er klar

Den serbiske ministeren med ansvar for forbindelser til FNs krigsforbryterdomstol i Haag, Rasim Ljajic, forteller at Karadzic ble arrestert på en buss i Beograd.

Det er foreløpig uklart om pågripelsen skjedde fredag eller mandag.

Når Karadzic nå er arrestert, står den tidligere bosnisk-serbiske hærsjefen Ratko Mladic øverst på listen over ettersøkte hos FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia, ICTY.

For Karadzics del er det allerede klart at han vil anke beslutningen om å utlevering til Haag-domstolen.

– Jeg skal sende inn anken på fristens siste dag, nemlig fredag. Den blir neppe tatt til følge, men jeg vil forpurre planene deres om å overføre ham i dag eller i morgen, sier Karadzics advokat, Sveta Vujacic.

Han tror den tidligere bosnisk-serbiske lederen neppe blir utlevert før mot slutten av uka.