Radovan Karadzic pågrepet på bussen

Bosniaserbernes krigsforbrytertiltalte ekspresident Radovan Karadzic er pågrepet etter tolv år på flukt. Foto: REUTERS/SCANPIX. Les mer Lukk

<pRadovan Karadzic ble pågrepet på en buss i Beograd fredag morgen, forteller 63-åringens forsvarer Sveta Vujacic.</p

Beograd (NTB-Reuters): Bosnia-serbernes tidligere president Radovan Karadzic, som er tiltalt og etterlyst for folkemord, er pågrepet etter 13 år på flukt.

- Karadzic er lokalisert og arrestert, het det i en kunngjøring fra Serbias president Boris Tadic.

Karadzics advokat bekreftet opplysningen, og sa at han ble pågrepet på en buss i Beograd fredag morgen.

Den 63 år gamle politikeren, legen og dikteren er tiltalt for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten i forbindelse med krigen i Bosnia-Hercegovina på begynnelsen av 1990-tallet.

På flukt

Han har vært ettersøkt av FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag siden 1995, sammen med bosnia-serbernes militære leder Ratko Mladic som fortsatt er på frifot.

Ifølge kunngjøringen fra Tadics kontor, ble Karadzic pågrepet av den serbiske sikkerhetstjenesten.

Opplysningene ellers er sparsomme, og det er uklart hvorfor det gikk tre dager før Karadzic ble framstilt for fengsling.

EU-press

Serbia har vært under hardt press fra EU for å pågripe og utlevere Karadzic og Mladic til Haag-domstolen.

EUs utenriksministre møtes om kort tid for å diskutere unionens forhold til Serbia, etter at landet nylig fikk en ny og mer vestligorientert regjering.

Krigsforbryterdomstolens sjefanklager Serge Brammertz skulle etter planen ha ankommet Beograd tirsdag, men utsetter nå besøket som følge av pågripelsen av Karadzic.

Den serbiske sikkerhetstjenesten foretok mandag kveld en formell identifikasjon av den etterlyste krigsforbryteren, og tok blant annet DNA-prøve.

Gratulerer

Dersom bosniaserbernes tidligere president blir utlevert til ICTY, blir han den 44. serberen i rekken.

Brammertz gratulerte mandag kveld myndighetene i Beograd med pågripelsen.

- Jeg ble informert av våre kolleger i Beograd om den vellykkede operasjonen som resulterte i at Radovan Karadzic ble pågrepet, sa Brammertz. Han kaller pågripelsen en milepæl i samarbeidet mellom domstolen og serbiske myndigheter.

- Dette er en svært viktig dag for ofrene som har ventet i over et tiår på denne pågripelsen. Det er også en svært viktig dag for internasjonal rettsorden fordi det tydelig viser at ingen er utenfor lovens rekkevidde og at før eller seere vil alle rømlinger bli stilt til ansvar for sine forbrytelser, sa Brammertz.