Legionella-taushet i samråd med Folkehelsa

<pFolkehelseinstituttet var enig i at Sarpsborg kommune ikke offentliggjorde at en 81 år gammel kvinne var død som følge av legionellabakterie.</p

Overlege Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet sier at det ikke hadde noen betydning for folks helse om man ikke gikk ut med dette.

 – Om kilden er Borregaard, mener vi at faren ble stoppet 25. juni da bedriften foretok en ny desinfisering av sine spraytørkeanlegg, sier Blystad til NTB. 

I og med at det sist fredag ble kjent at den 81 år gamle kvinnen var død, valgte kommunen å gå ut med bakteriefunnet ved Borregaard som ble gjort 24. og 25. juni. Sarpsborg kommune ble selv underrettet om funnet 10. juli.

Heller ikke Fredrikstad

Fredrikstad kommune ble heller ikke varslet om bakteriefunnet, sier ordfører i Fredrikstad, Eva Kristin Andersen.

– Jeg har vært veldig opptatt av denne saken og skulle gjerne ha blitt informert om Borregaard-funnet på et litt tidligere tidspunkt. Når en slik sykdom sprer seg i befolkningen, er det bekymringsfullt for en ordfører, sier Andersen til NRK.

Rådmann Einar Evensen i Sarpsborg mener kommunen, som er nabokommune med Fredrikstad, gjorde en riktig vurdering.

– Jeg er ingen ekspert på dette, men etter hva jeg forstår må man først finne ut hva slags legionella det dreier seg om. Jeg oppfatter det i hvert fall slik at vi har gjort dette på den måten som er vanlig i slike situasjoner. Det som uansett er viktig, er at tiltakene blir gjort øyeblikkelig, sier Evensen til NRK.

Tre er smittet

To personer, bosatt i henholdsvis Sarpsborg og Fredrikstad, er død de siste uker som følge av legionellasmitte, og ytterligere tre er smittet.

De prøver som er tatt fra Borregaards anlegg vil bli sammenholdt med bakteriefunn hos den avdøde kvinnen. De er under analyse ved et laboratorium med spesialkompetanse i Vestfold, og et svar kan trolig ventes torsdag, sier overlege Blystad, som sier at det per tirsdag ikke er kommet nye meldinger om eventuell ny legionellasmitte.

Folkehelseinstituttet har lenge vært klar over at det kan dannes legionella i spraytørkeanlegget til Borregaard i Sarpsborg. Derfor er bedriften særlig nøye med kontrollen, og opplyser at deres spraytørkeanlegg blir desinfisert hver fjerde uke mens luftskrubberne vaskes hvert halvår. Dette skal være kontroll- og rengjøringsrutiner som er strengere enn myndighetenes forskrifter.

Smitte også i Telemar

Fire personer skal være legionellasmittet etter å ha badet i samme boblebad under et selskap ved Sætersbø skole i Telemark.

Tre av personene er innlagt på Sykehuset Telemark, mens en fjerde ble undersøkt ved sykehuset i går kveld, ifølge Telemarksavisa.

– At en fjerde person kommer og sier han ble syk i samme tidsrom, styrker mistanken om at dette er legionellabakterien. Det tyder ikke på at det er lungebetennelse, sier kommuneoverlege for Nome, Sauherad og Bø Pål Toreid til Telemarksavisa.

Kommuneoverlegen dro tirsdag formiddag til Sætersbø skole for å ta prøver av boblebadet, dusjen og varmtvannsberederen.

– De tre har oppholdt seg i og ved samme boblebad i et selskap, og vi er rimelig sikre på at dette er smittekilden, sier Toreid.

Blant de tre personene som er innlagt på sykehus, har én fått påvist legionellasmitte, mens to andre har typiske symptomer.

Ingen av de andre som deltok i selskapet, skal være smittet. (©NTB)