Brast i gråt i retten

Rettssaken mot Anders Eklund ble innledet mandag i tingretten i Stockholm. Tegning: Lotta Jarlsdotter / SCANPIX. Les mer Lukk

<pDrapstiltalte Anders Eklund brast i gråt da han forklarte hva som skjedde da 31 år gamle Pernilla Hellgren døde for åtte år siden.</p

Fakta  
*Den 42 år gamle lastebilsjåføren Anders Eklund står for retten i Stockholm. Han er tiltalt for grov voldtekt og drap på to personer.
*Størst oppmerksomhet har drapet på ti år gamle Enga Juncosa Höglund i Stjärnsund i Midt-Sverige vakt. Eklund har tilstått at han begikk dette drapet i april i år.
*Han har også tilstått å ha drept 31 år gamle Pernilla Hellgren for åtte år siden. Han hevdet først at hun frivillig hadde sex med ham, men innrømmer nå å ha voldtatt henne.
*Rettssaken finner sted i et tungt sikret lokale i Stockholm. Saken ble av sikkerhetsgrunner flyttet hit fra Falun-traktene i Sverige, der forbrytelsene Eklund er tiltalt for, skjedde.
*Eklund risikerer å bli dømt livsvarig fengsel, dersom han finnes skyldig etter tiltalen. I henhold til svensk praksis betyr det at han ikke slipper fri før tidligst midt på 2020-tallet. (©NTB)

Rettssaken mot Eklund, som også er tiltalt for drapet på ti år gamle Engla Juncosa-Höglund, ble innledet i en strengt sikret sal i tingretten i Stockholm mandag.

Drapet på Engla skjedde i Stjärnsund ikke langt fra Falun i Dalarna-regionen, men av sikkerhetshensyn er saken flyttet fra Falun til Stockholm.

Rettssalen har skuddsikkert glass mellom tilhørerplassene og delen som rommer vitneboksen og tiltalebenken, hvor en avmagret Anders Eklund fant sin plass. Ifølge avisen Expressen han har gått ned 17 kilo i vekt mens han har sittet varetektsfengslet.

Så ned

Eklund satt for det meste og kikket i papirene da rettssaken ble innledet mandag morgen. Bare nå og da kikket ham opp fra plassen ved siden av sin forsvarer, stjerneadvokaten Leif Silbersky.

Han snakket med jevn og rolig stemme da aktor i saken spurte ham ut om hva han gjorde i den midtsvenske byen Falun junidagen i år 2000 da Pernilla Hellgren døde. Han så aktor rett i øynene da han fortalte at han dro inn til byen for å spise og høre musikk.

Ifølge forklaringen hadde de to sex, noe som han nå innrømmer ikke skjedde frivillig fra hennes side, og etterpå truet hun med å anmeldte ham for voldtekt.

– Da la jeg henne ned på bakken og tok strupetak på henne, sa Eklund i retten.

– Ikke meningen

– Det var ikke meningen at hun skulle dø, sa Eklund, som inntil da hadde virket nesten uberørt av situasjonen. Men på dette tidspunktet var han gråten nær.

Tidligere har han hevdet at samleiet han hadde med Hellgren, skjedde frivillig fra hennes side.

Mandagens rettsmøte var viet drapet på Hellgren. Senere skal retten ta for seg drapet på Engla Juncosa-Höglund, som Anders Eklund har tilstått at han voldtok og drepte. Før helgen ble han formelt satt under tiltale for disse forholdene.

Pernilla Hellgrens pappa Christer Lundin var til stede i rettssalen i Stockholm mandag. Han sa til nyhetsbyrået TT at det har vært tøft å lese nye oppslag om Eklund i avisene nesten hver dag, og at han synes det er godt saken nå endelig kommer opp til rettslig behandling.