– Afghanistan er fronten i kampen mot terror

Demokratenes presidentkandidat Barack Obama møtte søndag Afghanistans president Hamid Karzai. Foto: Reuters/Scanpix. Les mer Lukk

<pBarack Obama gjør Afghanistan til en hjørnestein i sin utenrikspolitikk og vil sende flere soldater til landet. Men nye sivile tap nører opp under motstanden mot de vestlige styrkene.</p

– Vi må forstå at situasjonen er prekær og at det haster, og jeg mener dette må være fokuset, den viktigste fronten, i kampen mot terrorisme, sier Obama i et intervju med TV-stasjonen CBS.

Illinois-senatoren er på sitt første besøk i Afghanistan, og under svært strenge sikkerhetstiltak diskuterte han terrorisme, sikkerhet og den afghanske narkotikahandelen da han møtte president Hamid Karzai i Kabul søndag.

Demokratenes presidentkandidat mener innsatsen i Afghanistan lider under USAs krigføring i Irak og har lagt fram planer om å styrke innsatsen i Afghanistan med 10.000 soldater og trappe ned i Irak om han blir president.

Intens

Opprørskampen i Afghanistan er fortsatt intens og går hardt ut over den sivile befolkningen. Høye sivile tap skaper frykt og sinne, og den krigstrette befolkningens motstand mot de utenlandske soldatene i landet vokser.

NATOs ISAF-styrke innrømmet søndag at fire sivile ble drept og fire andre såret i Patika-provinsen natt til søndag. Ifølge ISAF bommet NATO-soldatene med over én kilometer på sitt mål da de avfyrte to runder artilleriild.

I tillegg forteller afghanske tjenestemenn at ni politimenn ble drept av vestlige fly som tok feil av dem og Taliban-krigere søndag.

Politifolkene og en enhet bestående av ISAF-soldater og afghanske soldater skal ha støtt sammen i det sørvestlige Afghanistan i den tro at den andre parten var Taliban-krigere.

Den afghanske hæren ba om flystøtte, og ISAF-flyene bombet stillingene til politiet. Ni av politimennene ble drept og fem såret, ifølge viseguvernøren i Farah-provinsen, Mohammad Younus Rasouli.

Kritikk

Obama er på en omfattende rundreise i Midtøsten og Europa for å høste utenrikspolitiske erfaringer. Før turen kritiserte han president Hamid Karzai, som har ledet Afghanistan siden Taliban ble styrtet av amerikanske styrker i 2001.

– Jeg mener at Karzai-regjeringen ikke er kommet ut av sin bunker og bidratt til å få orden på Afghanistan, regjeringen, rettsapparatet og politistyrken på en slik måte at folk får tillit til den. Det er mange problemer der, sa han.

Karzai, som for ikke lenge siden fortsatt var Vestens yndling i Afghanistan, er blitt utsatt for voksende kritikk både hjemme og i utlandet for ikke å ha vært tøff nok mot korrupsjon, gamle krigsherrer og rekordproduksjonen av opium – alt sammen faktorer som bidrar til å styrke Talibans væpnede kamp.

Lytte

Men i forkant av reisen sa Obama at han er mer interessert i lytte enn å komme med mer snakk og kritikk av Karzai.

– Det er viktig å forstå at jeg reiser dit som senator. Vi har én president av gangen, så jeg mener det er presidentens jobb å overlevere slike budskap, sa han.

Obama kritiserte i forrige uke igjen Bush-administrasjonen for å ha latt Taliban og al-Qaida bygge seg opp igjen i Afghanistan mens USA har konsentrert seg om Irak.

– Irak er ikke den sentrale fronten i krigen mot terror, og har aldri vært det, sa han. (©NTB)