Advarer ungdom mot «åndelig ørken»

Pave Benedikt XVI oppfordret de frammøtte ungdommene til å være stolte over å være katolikker under avslutningen av Verdens ungdomsdag i Australia søndag. Foto: Reuters/Mick Tsikas/SCANPIX Les mer Lukk

<pPave Benedikt XVI avsluttet sitt besøk i Australia med å advare over 300.000 ungdommer mot materialismens «åndelige ørken».</p

Ungdommene var møtt fram på en veddeløpsbane i Sydney søndag for å markere avslutningen av den katolske kirkens Verdens ungdomsdag, en fem dagers religiøs festival med alt fra bønnestunder til heavy metal-konserter.

Paven ble da også mottatt nærmest som en rockestjerne da han kom i helikopter til veddeløpsbanen. Men hans budskap til de katolske ungdommene var mer tradisjonelt: De må være stolte over å være katolikker, og slå vakt om de åndelige verdier i en materialistisk verden.

– Samtidig med materiell velstand sprer det seg en åndelig ørken, en indre tomhet, en navnløs frykt, en stille følelse av desperasjon, sa paven til de unge pilgrimene.

– Kirken i krise

Benedikt har tidligere sagt at kirken i vestlige land er «i krise», fordi folk ikke lenger ser behov for Gud. Han insisterer imidlertid på at kirken ikke er i forfall.

Søndag hyllet han de unge kirkegjengernes energi, som han sa ga nytt liv til kirken. Han oppfordret dem samtidig til å bli «kjærlighetens budbringere», og kjempe mot en verden hvor det spirituelle får stadig mindre plass.

Paven tok også opp temaer som global oppvarming og hvordan menneskene må forandre livsstil i talen søndag. Pilgrimer fra øyer i det sørlige Stillehavet rammes av stigende havnivåer som truer med å ødelegge hjemmene deres, og Australia opplever sterk tørke, påpekte paven.

Ny festival i Madrid

Verdens ungdomsdag ble innstiftet av Benedikts forgjenger, pave Johannes Paul II. Den arrangeres hvert tredje år, i forskjellige byer.

Den neste katolske ungdomsfestivalen blir arrangert i Madrid i 2011, kunngjorde paven i Sydney. (©NTB)