Vitneobservasjoner kan oppklare asylskuddene

<pPolitiet mener vitneobservasjoner kan gi et gjennombrudd i etterforskningen av skyteepisoden på et asylmottak i Asker fredag. Angrepet kan ha vært rasistisk motivert.</p

Skyteepisoden skjedde ved Hvalstad mottakssenter fredag morgen. Et prosjektil som ble avfyrt utenfra, gikk gjennom veggen og traff en 16 år gammel somalisk gutt ved mottakssenteret. Han fikk livstruende skader. Politiet har foreløpig ikke pågrepet noen i saken.

– Vi har meget interessante vitneobservasjoner som gir gode holdepunkter å jobbe ut fra. Jeg vil ikke kommentere hva vitnene har sett av hensyn til etterforskningen, sier politiinspektør Einar Aas i Asker og Bærum politidistrikt til NTB søndag.

Ifølge VG føler politiet seg sikre på at skuddene ble avfyrt på lang avstand, fra et bestemt sted ute i terrenget hvor de har sikret seg spor.

Tett oppfølging

Den 16-årige gutten, som ble skutt i magen, er utenfor livsfare, men tilstanden var lenge kritisk. Han er operert ved Ullevål universitetssykehus flere ganger.

Flere av de 121 ungdommene på Hvalstad mottakssenter, som er et transittmottak for enslige mindreårige asylsøkere i alderen 15 til 18 år, får nå hjelp for å takle episoden.

– Alle reagerer forskjellig, men spesielt to har tatt det veldig tungt og får tett oppfølging. Vi bruker mye ressurser på at de igjen skal føle tryggheten, sier mottaksleder Ahmed Bozgil til Aftenposten.no.

Vektere og sikkerhetsvakter patruljerer også stedet hele døgnet. 16-åringen, som kom til Norge 6. juni, har en slektning i Norge, som er varslet om saken.

– Det var viktig for oss å fortelle at alt tyder på at gutten var et tilfeldig offer. Først fryktet vi at det kunne ha hatt forbindelse med alt fra trafficking til hevn inne på mottaket, nå tyder alt på at dette var et bevisst anslag utenfra, sier Bozgil.

Mulig rasistisk

Politiet tror ikke skuddet ble avfyrt ved et uhell. Hendelsen skjedde på Quislings fødselsdag, og politiet har opprettet kontakt med Politiets sikkerhetstjeneste.

– Et rasistisk motiv er ett av alternativene politiet jobber med, og derfor er det naturlig at vi har en dialog med PST, sier politiinspektør Einar Aas i Asker og Bærum politidistrikt til NTB.

– Vi fortsetter med taktisk etterforskning og avhør mandag. Det vil trolig ikke skje noe i saken søndag, sier Aas.

Etterforskerne har konstatert at flere prosjektiler har truffet to av bygningene ved asylmottaket. Det kan være snakk om et våpen med kaliber 7,62.

Kaliber 7,62 er vanlig i jaktvåpen og militære våpen som AG-3 og AK-47. Politiet vil foreløpig ikke si noe sikkert om hvilken våpentype det kan være snakk om.