Konge og dronning av friidrett

 
<pJaysuma Saidy Ndure slo fast at han fortsatt er konge i norsk friidrett, men han fikk en ny dronning: Stavhopperen Cathrine Larsåsen.</p

Det var ingen tvil om at Ndures 10,28 på 100 meter fredag var friidretts-NMs desidert beste prestasjon på herresiden under mesterskapet i Trondheim.

Da Cathrine Larsåsen kom tilbake etter et to måneders langt skadeopphold og satte to norske rekorder i stav, var diskusjonen rundt hennes kongepokal også enkel.

– Navnene til Jaysuma Saidy Ndure og Cathrine Larsåsen ble presentert, og da nikket vi bare vi som satt i juryen, bekreftet sportssjef Ketil Tømmernes overfor NTB.

– Dette er helt supert, men jeg hadde verken tenkt på kongepokal eller trodd at den kunne bli min før mesterskapet her i Trondheim, sa Cathrine Larsåsen til NTB.

Hun forbedret først sin rekord på 4,21 med tre centimeter i Trondheim lørdag. Deretter gikk hun skyhøyt over 4,30 meter i første forsøk. En fantastisk prestasjon.

Uten smerte

– Målet mitt med NM her i Trondheim var å hoppe uten å kjenne smerte i akillesen som har plaget meg et par måneder. Det var en liten rift som gjorde at jeg ikke kunne konkurrere.

– Jeg har ikke merket noe til skaden de dagene jeg har vært her, og nå har jeg også vist at formen kommer. Jeg er veldig stolt nå, men må innrømme at tanken om at jeg kanskje kunne vinne kongepokalen streifet meg etter norgesrekordene lørdag, sa hun.

– Får du OL-billett også nå da?

– Jeg håper virkelig de vil ta meg ut nå, for jeg synes i alle fall jeg har vist at jeg har potensial, sa Larsåsen.

Hun har tatt et skritt videre i karrieren denne sesongen, men det lange skadeavbrekket har ødelagt mye for henne. Hun har fått sjansen til å trene sammen med Jelena Isinbajeva og hennes trener i år, og det har helt opplagt hjulpet henne. Om det holder helt til Beijing gjenstår å se, men det blir avgjort om noen få dager.

God form

– Det er klart det er bra å være konge igjen, men for å være ærlig tenkte jeg ikke så mye på denne pokalen. Jeg trodde ikke at 10,28 som jeg vant 100-meteren med, ville holde, sa Jaysuma Saidy Ndure til NTB.

Han sto over 200-meteren i NM for å spare beina, men kommer til å løpe 100 meter i Stockholm tirsdag og 100 og 200 meter i London kommende helg.

– Nå er det to konkurranser igjen før jeg vender nesa mot OL og Kina. Jeg får to dager hjemme mellom London-turen og avreisen til Beijing. De dagene skal jeg bruke til å sparke fotball og spille basketball med gutta mine. Det er ungene i nabolaget der jeg bor. Det er viktig for meg å ha litt tid til dem før jeg reiser til OL, sa Ndure.

– Hva har NM fortalt deg?

– Nå vet jeg at formen er akkurat der jeg vil ha den. Alt er under kontroll før OL, sa sprinteren som også vant kongepokalen under NM i Askim i fjor. Den eneste som kunne ha tatt pokalen fra ham, Andreas Thorkildsen, kastet verken i Trondheim denne helgen eller i Askim i fjor. (©NTB)