– Stoltenbergs skolesatsing er pinlig

Foto: Scanpix 
<pHøyre mener statsministeren skylder landets skoleelever en unnskyldning. Oppfølgingen av løftene fra i fjor står til stryk, ifølge nestleder Jan Tore Sanner.</p

– Når Jens Stoltenberg besøker AUFs sommerleir på Utøya lørdag, bør han beklage manglende innsats for norske skoleelever, sier Sanner til NTB.

Han har gjort opp status for de fem skoletiltakene Stoltenberg presenterte i fjor sommer, og mener den står til stryk.

– På sommerleiren i fjor lovet han Norge verdens beste skole. Det vi har sett til nå, er pinlig. Regjeringen har gjort svært lite av konkrete tiltak for å skape en bedre skole. I stedet sitter Stoltenberg med hendene i fanget og slenger ut symboler og retorikk, sier Sanner.

– Må ha fått solstikk

Anna Ljunggren som representerer Arbeiderpartiet i utdanningskomiteen på Stortinget, tar Stoltenberg i forsvar.

– Sanner må ha fått solstikk. Han har ikke fått med seg at vi øker timetallet i barneskolen med fem timer, at vi gjennomfører gratis skolebøker i videregående skole fra 2009 og at vi har sørget for mange minoritetsrådgivere. Vi har mye bra å vise til, sier hun.

Jan Tore Sanner medgir at regjeringen har gjort noe for å følge opp løftene fra fjoråret, men han er langt ifra imponert over tempoet, og merker seg at Stoltenberg også får skolekritikk av AUF. Ungdomsorganisasjonens leder Martin Henriksen krevde tidligere i uka et solid skoleløft i statsbudsjettet til høsten og ba Stoltenberg komme mer på offensiven.

AUF-kritikk

– Fra å lede an i store utdanningsreformer har vi de siste årene vært usynlige og lite verdiforankret. Vi må ta tilbake kvalitetsbegrepet fra Høyre og få fram de ideologiske forskjellene i skolepolitikken, sa Henriksen til NTB.

– Hvis Arbeiderpartiet velger å legge skolepolitikken mot venstre, vil norske skoleelever være taperne. Aps skolepolitikk fra 1970-, 80- og 90-tallet har spilt fallitt. Det er den som er årsaken til at norske skoleelever gjør det vesentlig dårligere enn andre, sier Sanner.

Han mener utviklingen har gått så langt at Arbeiderpartiet ikke lenger besitter en egen skolepolitikk.

– I retorikk har Arbeiderpartiet lagt seg nærmere Høyre, men i praksis skjer det svært lite, hevder Sanner.

– Mangler ro

Ifølge Høyre er et av hovedproblemene i skolen manglende ro og disiplin i klasserommene.

– Dessuten må vi satse mer på skoleledelse, rekruttering av lærere. Det er også viktig med åpenhet om resultater og tiltak for å beholde gode realfagslærere som er i ferd med å gå av med pensjon, sier Sanner.

– Sanner kritiserer regjeringen, men mens hans parti satt i regjering var de mest opptatt av frislipp av private skoler som John Bauer-skolene, som har fått så mye kritikk den siste tiden, sier Ljunggren.

Høyre-toppen vil ikke gå med på at regjeringens motstand mot privatskoler har vist seg som berettiget når man ser hen mot de omstridte John Bauer-skolene.

– Debatten om friskoler er et sidespor. Knappe 2 prosent av elevene går på slike skoler. Vi ønsker et hovedfokus på en bedre offentlig skole, men er i motsetning til regjeringen ikke redd for litt konkurranse. Det skaper et mangfold som er til beste for elevene, sier han.