- 16-åring er livstruende skadd etter skyteepisode

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Les mer Lukk

<pEn 16-år gammel gutt fra Somalia, som ble skutt i magen på et asylmottak i Asker, er livstruende skadd. Politiet har enda ikke klart å finne gjerningsmannen.</p

- Skadene er livstruende, han er operert og det er stor sannsynlighet for at han vil trenge ytterligere operasjoner, sier kriminalsjef i Asker og Bærum Einar Aas, til Budstikka, etter å ha vært i kontakt med Ullevål universitetssykehus.

Skyteepisoden skjedde ved Hvalstad mottakssenter fredag morgen. Et prosjektil som ble avfyrt utenfra, gikk gjennom veggen og traff den 16 år gamle beboeren ved mottakssenteret i magen.

– Det er en ytterst alvorlig hendelse, sier politiinspektør Einar Aas i Asker og Bærum politidistrikt til NTB.

16-åringen var ved bevissthet da politiet kom til stedet. Han ble transportert til Ullevål universitetssykehus.

Politiaksjon

Politiet i Asker og Bærum engasjerte fredag alle disponible egne ressurser i saken, og politidistriktet fikk dessuten bistand fra beredskapstroppen og et politihelikopter fra Oslo politidistrikt.

Området rundt asylmottaket ble sperret av, og en storstilt jakt på den antatte gjerningsmannen ble satt i gang. Politiet forsøkte også å opprette kontakt med vitner til hendelsen.

– Det pågår en omfattende operasjon i området som er rettet mot klarering og søk. Vi har sendt inn våre egne kriminalteknikere som begynner arbeid, og parallelt med det er den tekniske etterforskningen startet, sier Aas.

Gjennom veggen

Politiet fikk melding om skyteepisoden fra beboere i området like etter klokka 8 fredag morgen. Ansatte på stedet skal ha hørt 6-8 skudd som ble avfyrt fra skogen bak asylmottaket, skriver Budstikka.no.

Politiet sier til NTB at det holder alle muligheter åpne når det gjelder våpentype, hvem som har skutt og eventuelle motiver. Ifølge VG Nett tror politiet skuddet kan ha kommet fra et annet hus, kanskje 3–400 meter unna mottaket. Politiet tror også at våpenet kan være av riflekaliber, trolig med jaktammunisjon.

Det ble også hørt skudd i området natt til fredag, opplyser politiet. Politiets kriminalteknikere vil nå forsøke å avklare hvilke baner kulene har fulgt. Kula som traff 16-åringen gikk gjennom veggen og inn i asylmottaket.

– Det er ingen holdepunkter for å si at vi har noen løpende trussel når det gjelder publikum. Folk flest kan følge en vanlig hverdagstilværelse, sier Aas.

Hjelp til beboerne

De øvrige beboerne på asylmottaket er samlet og blir tatt hånd om av de ansatte, opplyser Utlendingsdirektoratet (UDI). Det er blitt holdt informasjonsmøter for beboerne. I tillegg til de ti miljøarbeiderne som er på jobb, er det kalt inn ekstra personell og tolker for å sikre at beboerne får tilstrekkelig oppfølging.

Skyteepisoden har vært oppskakende for beboerne på mottaket, og beboere som står 16-åringen nær har reagert sterkt på hendelsen, opplyser UDI.

Det er driftsoperatøren Hero som har hovedoppsyn på stedet, og selskapets administrerende direktør Ahmed Bozgil er på stedet for å lede et kriseteam som skal ta seg av beboerne. Driftsselskapet får bistand fra personell fra UDI.

– Hovedfokuset for oss er å sørge for at de har de så bra som mulig i denne situasjonen, sier kommunikasjonsrådgiver Åsmund Eide i UDI til NTB.

For mindreårige

Hvalstad mottakssenter for enslige mindreårige asylsøkere består av to separate mottak, Hvalstad ordinære mottak og Hvalstad transittmottak.

Hvalstad ordinære mottak har 20 faste plasser. I tillegg har mottaket ti stykkprisplasser. Transittmottaket tar imot nyankomne enslige mindreårige asylsøkere i alderen 15–18 år, og det er det eneste transittmottaket for denne aldersgruppa i Norge. I dag er det 121 beboere fra flere land på mottaket.

– Flere av beboerne har erfaring fra problemområder i verden, og de har kommet til Norge fordi de trenger beskyttelse, sier Eide. (©NTB)