Få ulykker på norske tivoli

Informasjonsdirektør i VERITAS, Tore Høifødt orienterte onsdag om sikkerheten ved norske fornøyelsesparker. (Foto: Toe Heem / SCANPIX) Les mer Lukk

<pDet har vært få ulykker i norske fornøyelsesparker og tivoli de siste årene, viser tall fra tivolitilsynet.</p

– Norske tivoli og fornøyelsesparker er svært trygge. Vi som jobber med tilsynet av dem, har absolutt ingen betenkeligheter med å kjøre karusell selv eller sende våre barn på tivoli, understreker informasjonsdirektør Tore Høifødt i Det Norske Veritas overfor NTB.

Det er Det Norske Veritas som har tilsynet med tivoli i Norge.

Halvorsen peker på tall som viser at det har vært svært få ulykker i norske tivoli og fornøyelsesparker de siste årene.

– Vi er veldig opptatt av at etterforskerne i Sverige finner årsaken til ulykken på Liseberg, fordi det kan bidra til viktig læring for oss i Norge, sier Høifødt

Kun én alvorlig ulykke

I løpet av de siste fire årene har det kun vært én ulykke som faller under kategorien større skader/besvimelser over ett kvarter, som omfatter de mest alvorlige skadene i henhold til internasjonale standarder.

Denne hendelsen skjedde på Tusenfryd i 2005, da en 23 år gammel funksjonshemmet mann fikk lettere hodeskader og bruddskader i ryggen. Ulykken skjedde da han ble trykket til side og skled ut av et sete på attraksjonen RollOver.

I samme tidsrom har det vært sju tilfeller av lettere skader, som omfatter mindre kutt og besvimelser inntil et kvarter.

– Alle som jobber med fornøyelsesparker og tivoli har som mål at det skal skje null uhell. Ingen burde være fornøyd før vi er nede i null uhell, selv om det ikke kan garanteres 100 prosent. Men sikkerheten er god, sier Høifødt.

Avventer svensk gransking

Det norske tivolitilsynet venter nå på å få klarhet i hva som forårsaket ulykken på Liseberg tirsdag, for å kunne vurdere om det skal settes i verk tiltak i Norge.

– Vi vet foreløpig ikke om dette har relevans for norske forhold, for vi har ingen attraksjoner som er helt identiske med den som styrtet på Liseberg, sier informasjonssjef Eva Halvorsen i Veritas.

Tilsynet har imidlertid gitt tillatelse til en enklere versjon av samme type flygende teppe til i alt elleve omreisende tivoli i Norge.

Veritas gjennomfører en gang i året tilsyn ved samtlige faste og omreisende tivoli i Norge. Da kontrolleres vedlikeholds- og montasjesystemet som tivoliene skal følge.

I tillegg skal tivoliene selv kontrollere sine attraksjoner jevnlig, noen daglig, avhengig av hva slags konstruksjon det er snakk om. (©NTB)